173 деца прегледаха офталмолозите в Смолян, РЗИ продължава инициативите със скрининг за рак на гърдата

Общо 173 деца от детските градини в Смолян са преминали профилактични очни прегледи през месец март т.г. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция, във връзка с констатирана висока честота на отклонения в зрението при деца и ученици. Заради липсата на профилактични прегледи, осигурени от Здравната каса, инспекцията вече от няколко години, заедно с офталмолози, извършва този скрининг при петгодишните деца в града. "Това е начин да помогнем на децата и на родителите във време, в което могат да вземат мерки да коригират зрението", коментира диркторът на РЗИ д-р Мими Кубатева. При извършената сега профилактика в 39 случая са открити отклонения и всички са с препоръка за специализирани прегледи в очен кабинет.
Това е само една от инициативите, които РЗИ-Смолян осъществява във връзка със 7 април - Световния ден на здравето. Профилактичните прегледи продължават от началото на следващата седмица. В рамките на три дни - от понеделник до сряда включително, ще се извършват прегледи за рак на млечната жлеза. Вече над 180 жени са се записали за преглед, интересът е голям, а доведените в Смолян специалисти са от Александровска болница.
На 4 април РЗИ организира Регионален съвет по здравеопазване с основна тема кадровия проблем в здравните заведения. На 6 април в храм "Св.Висарион Смолянски" от 17 часа ще бъде отслужена панахида за починалите здравни специалисти и молебен за здраве. Инициативите ще приключат на 7 април с тържество в здравната инспекция.

Величка Петкова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини