Служебният кабинет отмени наредбата за интеграция на бежанците, пише нова

Служебният кабинет отмени наредбата за интеграция на бежанците на извънредно заседание, свикано в 17 часа в петък, и ще приеме нова. Предишната наредба е приета през август 2016 г. и по нея няма сключено нито едно споразумение за интеграция между бежанци и общини.

Действията ни са напълно съгласувани с президента Радев,

каза служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов след заседанието на Министерски съвет. Новата наредба трябва да е готова още следващата седмица.

Според служебния социален министър Гълъб Донев всички министри и служби, които имат отношение към интеграцията, са стигнали до извода, че в сегашната наредба нямало действащи механизми. В нея имало пропуски, свързани с критериите доколко хората, получили закрила, изпълняват условията за интеграция. Решението е взето след двуседмични дебати в работната група, която трябваше да промени наредбата.

Според Донев в новата наредба ще бъде записано, че всички общини ще са длъжни да издават необходимите документи за регистрация на вече получили статут бежанци. В Белене и Елин Пелин имаше случаи в които кметове отказаха да дадат адресна регистрация на семейства от Сирия.

С новата наредба щяло да се създаде действащ механизъм, който в максимална степен да гарантира изпълнението на международните договорености и споразумения с ЕС. Донев добави, че процеса по интеграция не може да се случи без съдействието на местната власт.

Трябва да има критерии и санкционен механизъм,

каза Донев. Според него новата наредба ще бъде така направена, че "от първия ден, когато получат статута трябва да получават помощи". Санкциите ще са, че ако чужденец откаже интеграционни дейности, той ще бъде лишен от помощи.

Срещу вече отменената наредба за интеграция на бежанците се обяви БСП още по време на предизборната кампания за изборите за президент през октомври 2016 г. Тогава левицата поиска от съда да спре временно изпълнението на документа с мотива, че не можело общините да плащат осигуровки на получилите бежански статут безработни чужденци, а да не се плащат вноските на безработните българи. Наредбата предвиждаше общините да могат да сключват споразумения за интеграция с чужденците, получили убежище или международна закрила, и в нея бяха заложени мерки за подпомагането им като осигуряване на жилище, записване на децата в детска градина или училище, обучение по български език, здравно осигуряване.

  •  
Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини