34 °C

Излишъкът в бюджета е 1,06 млрд. лева

1,06 млрд. лв. се очаква да достигне излишъкът в бюджета към 31 март. Това съобщиха от Министерството на финансите. 

Данъчните и неданъчните приходи нарастват с 698 млн. лв. спрямо 2016 г., а помощите са по-ниски.

Общо приходите и помощите за първите три месеца се очаква да бъдат в размер на 8,87 млрд. лв. - 25% от годишния разчет.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към март 2017 г. се очаква да бъдат в размер на 7,8 млрд. лева, което е 21,2% от годишния разчет. Разходите за същия период на миналата година са в размер на 7,2 млрд. лева.

Нарастването спрямо същия период на предходната година е главно поради по-високия размер на социалните и здравноосигурителните плащания, базов ефект при разходите за пенсии от увеличението им от юли 2016 г., разходите за субсидии и ръст на осигурителните вноски, свързан с увеличения размер на осигурителната вноска за фонд „Пенсии за лицата по чл. 69“ с 20 пр. п. спрямо 2016 г.", става ясно от съобщението на финансовото министерство.

Към края на февруари излишъкът е в размер на 832 млн. лв., а фискалният резерв – 13,6 млрд. лв.

За първите два месеца на годината постъпленията от ДДС са в размер на 1,87 млрд. лв., което е със 172 млн. лв. повече от 2016 г. От акцизи във фиска са влезли 880 млн. лв., което е ръст от 93 млн. лв.


Източник: offnews.bg



Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 17.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини