Започват проверки преди Великденските празници

Комисията за защита на потребителите (КЗП) извършва интензивни проверки в търговската мрежа и онлайн пространството във връзка с предстоящите Великденски празници, съобщиха от КЗП.

Контролният орган следи за коректността при анонсирането и провеждането на кампаниите за намаления и промоции.

Комисията има идея за сформиране на съвместни екипи с представители на Българската агенция по безопасност на храните, на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор и на общините по места за извършване на проверки по пазарите, където се предлагат най-често търсените стоки за предстоящите празници през пролетта.

КЗП следи за ясен произход на продаваните стоки и при нарушения глобите може да стигнат и 50 хиляди лева. Комисията ще проверява и дали търговците правят истински намаления.

По закон търговецът е длъжен да е продавал стоката на старата цена поне 30 дни преди намалението.

Когато по документи се установи, че е вдигнал цената няколко дни преди намалението, това е нелоялна търговска практика.

В интернет търговията този принцип не е уреден законодателно, затова КЗП наблюдава онлайн търговците в дните и седмиците преди големите празници и анонсираните от тях кампании.

Когато търговецът вдигне цената няколко дни преди намалението и посочва 30, 50 или повече процента нереална отстъпка, КЗП го санкционира за нелоялна търговска практика.

Според КЗП по време на зимния туристически сезон не е имало някакви сериозни сътресения, а засилените инспекции по Черноморието започват през май.

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини