ГИТ започва масови проверки за условия на труд по строежите

Главната инспекция по труда (ГИТ) започва засилени проверки за условията на труд по строителните обекти във връзка със затоплянето на времето и активизирането на строително-монтажните работи.

Строителният сектор е смята за един от рисковите от гледна точка на безопасността на труда. Там често се наблюдават и нарушения на трудовото законодателство - по отношение на договори, почивки, работно време, заплащане и др.

За рисковете в сектора показателен е фактът, че всеки трети акт за спиране на дейност, необезопасено работно оборудване, обект или работно място, е бил в строителството, припомнят от ГИТ. 

Интензивни ще са проверките на новостроящите се сгради и сградите, включени в програмата по саниране. 

През 2016 г. контролните органи на Инспекцията по труда са извършили 4662 проверки на строителни обекти, при които са констатирани 23 967 броя нарушения.

През 2016 г. в сектора са станали 197 злополуки на работното място, от които 17 с фатален изход. Прави впечатление, че вече преобладават тежките инциденти в резултат на падане от високо или след удар от тежки предмети, което е в резултат на тенденцията за раздвижване на жилищното строителство. До 2015 г. по-сериозен беше рискът от срутване на земни маси, тъй като големият обем строителни работи беше свързан с големите инфраструктурни обекти, контролът на които беше сред приоритетите на дейността на ИА ГИТ, припомнят от ведомството.

По наблюдения на инспекторите работодателите в сектора продължават да пренебрегват някои основни правила в осигуряването на безопасност и здраве при работа, като най-честите нарушения са свързани с цялостната организация на тази дейност.

Лични предпазни средства като цяло се осигуряват, но не се осъществява ефективен контрол за използването им. Не се обезопасяват достатъчно конструктивните отвори на обектите, както и скелетата, на които се работи. Голяма част от злополуките могат да бъдат предотвратени при обезопасяване на работните места и използване на лични предпазни средства, особено при работа на височина.

Друго често нарушение е необезопасяването на временните ел. инсталации на строителните обекти и свързаните с тях кабели, което води до риск от поражение от електрически ток или спъване и падане.

В резултат на засилената контролна дейност започват да намаляват нарушенията, свързани със задължението на работодателите да осигурят подходящи санитарно-битови условия на строителните обекти. Подобрява се и техниката в строителството, отчита ГИТ.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини