Седмокласниците подават заявление за кандидатстване в НУ "Христо Ботев"?

Сред нововъведенията за кандидатстване след 7 клас, тази година е и това, че учениците от Първомай и общината ще могат да подават заявленията си в Начално училище „Христо Ботев“. За това се съобщава в някои електронни издания. Според тях за пръв път училища – гнезда ще има в много от населените места на областта, а не само в Пловдив. Те публикуват и списъкът с училищата, но той не е потвърден официално. Няма го и в сайта на Регионалното управление на образованието, а директорът на НУ „Христо Ботев“, Радослава Ставрева каза, че до момента нямат официално писмо.

МОН публикува съобщение, че тази година заявления за прием в гимназия ще могат да се подават както на хартия, така и по електронен път. Ако един седмокласник е подал заявления и онлайн, и на хартия, за валиден ще се приема хартиеният вариант.

С влизането на сила на новия Закон за образованието, след 7 клас кандидатстват всички ученици от неспециализираните училища.

Новост тази година е и балообразуването. За първи път точките от националното външно оценяване няма да се преобразуват в оценки по шестобалната система. Вместо това в точки ще се преобразуват резултатите от двата балообразуващи предмета, включени в свидетелството за основно образование. До 10 април т.г. на Интернет страниците на всяко регионално управление на образованието, както и на всяко училище се публикуват утвърденият план-прием и начинът на балообразуване по паралелки.

Изпитът по български език ще се проведе на 19 май, а този по математика – на 22 май. След обявяване на резултатите, между 16 и 22 юни е периодът, в който трябва да бъдат подадени заявления за кандидатстване от седмокласниците и техните родители. Първото класиране ще излезе до 27 юни.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини