РЗИ: ваксинирайте децата срещу морбили, те са най-уязвими

Родителите, които отказват да се поставят ваксини на децата им, или поради някаква друга причина децата им са без приложена ваксина срещу морбили, да ги заведат незабавно при личните им лекари за провеждане на имунизация. Това призоваха от Регионалната здравна инспекция в Хасково и припомниха, че от морбили заболяват предимно деца, които не са имунизирани.

Морбили е остро протичащо и силно заразно инфекциозно заболяване, причиняващо се от вирус, което се характеризира с висока температура (треска), хрема, кашлица, зачервяване, сълзене на очите, оток на клепачите, белезникави трудно свалящи се налепи на лигавицата на нивото на горните кътни зъби и разпространяващ се кожен обрив.

Източник на инфекцията е болният човек. Вирусът на морбили е силно заразен и болестта се разпространява много лесно от човек на човек. За инфекцията с морбили инкубационният период е от 9 до14 дни, като понякога може да достигне до 21 дни. Болестта може да протече като средно тежка или тежка форма с усложнения – пневмонии, менингити, енцефалити, пиелонефрити, плеврити, перикардити и др.

Основното средство за профилактика на заболяването е приложението на живата противоморбилна ваксина. У нас се прилага триваксина (морбили-паротит-рубеола) на 13 месеца, с реимунизация на 12 години. Прилагането на тази ваксина е включено в задължителния имунизационен календар. При поява на заболели от морбили задължителна предпазна мярка е изолацията на болните в домашна или болнична обстановка.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини