Борис Джонсън отмени визитата си в Москва заради Сирия

Британският външен министър Борис Джонсън отмени визитата си в Москва заради ситуацията в Сирия. 

Джонсън е трябвало да посети Русия на 10 април.

Последните събития в Сирия фундаментално промениха ситуацията. Моят приоритет сега е да продължим контактите със САЩ и другите страни в навечерието на срещата на "Седмѝцата" на 10-11 април, за да обезпечим координирана международна подкрепа на примирие в страната. Ще работя върху организацията за срещата с нашите партньори, с които сме на едно мнение, за да обсъдим следващите си стъпки, се казва в изявлението на Борис Джонсън. 

Визитата на Джонсън вече беше отложена веднъж. Първоначално той трябваше да посети Русия в края на март, но посещението му беше отложено заради промяна в графика за срещата на външните министри на страните в НАТО, посочва РИА Новости. 

По-рано британският външен министър написа в Туитър, че подкрепя американските ракетни удари в Сирия и се намира в непрекъснат контакт с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън. 

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира отменената визита на Джонсън.

"Създава се впечатление, че нашите западни колеги живеят в някаква собствена реалност, в която първо се опитват еднолично да строят колективен план, след това също еднолично да променят, измисляйки абсурдни поводи", заяви дипломатът.

Тя допълни, че Русия винаги е застъпвала изграждането на стабилни отношения на твърда международно-правна основа, но "стабилността и последователността отдавна са престанали да бъдат визитна картичка на западната външна политика", каза Захарова.

В Държавната дума отказът на Джонсън да дойде в Москва се смята за сериозна грешка.

"Най-добрата дипломация е преди всичко общуването. Там, където дипломатите спират да говорят, започват да говорят пушките", напомни известният афоризъм зам.-председателя на комитета по международни отношения Алексей Чепа.

Преди седмица Джонсън изтъкна друга причина за да отменени визитата.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини