Слуховете, че американските военни тестват невъзможния двигател EM Drive, не стихват

Едва ли сте пропуснали новините за невъзможния двигател EM Drive – системата, която не се нуждае от гориво и противоречи на Третия закон на Нютон, и въпреки това генерира скромно, но необяснимо количество тяга.

Нещата станаха особено интересни през декември миналата година, когато китайското правителство обяви, че вече тества EM Drive в космоса. Анонимен източник твърди, че САЩ са последвали примера им и са качили устройството на борда на мистериозния космически самолет Х-37В. 5 месеца по-късно слуховете не престават. Какво точно се случва ?

В случай, че сте пропуснали, X-37B или Боинг X-37 е непилотиран космически самолет, задвижван от слънчева енергия, обикалящ около планетата. Никой обаче не знае, какво точно прави самолета в орбита около Земята.

Той бе изстрелян от Военно-въздушните сили на САЩ през май 2015, правителството е лаконично относно продължителността на престоя на самолета в космоса, както и за точното му предназначение.

Разбира се, вече се появиха и първите конспиративни теории – сред които шпиониране на Близкия Изток, космически бомбардировки (което всъщност е невъзможно) и следене дейността на злополучната китайска космическа станция.

Американските военни винаги са твърдели, че мисията няма нищо общо с шпионирането, а по-скоро е фокусирана върху “транспортните космически технологии с многократна употреба в подкрепа изпълнението на дългосрочните цели”.

Ето тук се намесва EM Drive. Основната идея е, че X-37B носи на борда си невъзможния двигател и позволява на учените на Земята да изпробват противоречивата задвижваща система в условия на безтегловност и нулево триене.

EM Drive е нещо като кланът Кардашиян за научните среди, никой не е доказал до момента, че върши някаква работа, и все пак не можем да спрем да четем за него.

Той привлича вниманието, заради факта че генерира тяга не като изгаря ракетно гориво, а чрез отскачащи напред-назад микровълни.

На теория тази система би могла да ни отведе до Марс за безумните 70 дни, което на свой ред ще внесе революция в космическите пътешествия.

Ако изобщо проработи.

Първоначалните тестове, включително скорошно изследване на НАСА, демонстрираха, че EM Drive наистина произвежда тяга, никой обаче не е отхвърлил категорично вероятността тя да е резултат от някакви смущения.

Дори изследователите не успяват да обяснят как работи системата, като се има предвид, че противоречи на Третия закон на Нютон: всяко действие трябва да има равно и противоположно по посока противодействие.

Това означава, че нещо трябва да задвижва системата в единия и край, за да генерира тяга в обратната посока. EM Drive не разполага със задвижваща система.

Един от най-добрите начини да се стигне до дъното на всичко това е, да се намали ефектът на променливите - триене и въздушно налягане. А това означава системата да се изпробва в космоса. Ето защо китайското правителство изрази интерес към подобен експеримент.

Американското правителство обаче, не е изразявало намерения да изпробва EM Drive в космоса на този ранен етап и все още не е ясно дали изобщо е имало достъп до пълния дизайн на устройството при изстрелването на X-37B.

Слуховете са подкрепени от оскъдни доказателства. Освен анонимните свидетелства, множество спекулации са базирани на договора за трансфер на технологии, одобрен от Американското министерство на отбраната и подписан от Боинг през 2007.

Липсват подробности относно договора, но според изтекла информация, той позволява на Боинг - създадетля на X-37B да изследва EM Drive в период от 10 години.

И преди са се появявали слухове, че Боинг работи съвместно със създателя на EM Drive – британския инженер Роджър Шоуър, макар по-късно компанията да заяви, че вече не проявява интерес към устройството.

Американското правителство заяви официално, че X-37B тества двигател, работещ въз основа на ефекта на Хол, създаден от Aerojet Rocketdyne.

Това устройство представлява още една нова задвижваща система, изследвана от НАСА, способна да генерира сила от 60 милинютона на киловат. Тя обаче не успява да преодолее проблема с теглото на ракетното гориво, от което все пак ще се нуждае.

И така, все още липсват официални доказателства, че X-37B тества невъзможния двигател EM Drive. Фактът обаче, че на борда на самолета се изпробва поне една иновативна задвижваща система е добър знак за бъдещето на космическите пътешествия като цяло.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини