Химическата атака в Сирия може да е инсценирана, твърди учен от MIT

Водещият американски оръжеен експерт Тиодор Постол смята, че последната химическа атака в сирийския град Кан Шейкун е била инсценирана и навярно не е дело на президента Башар Асад.

Постол е професор в Масачузетския технологичен институт и бивш научен съветник в американския департамент по отбрана. Той показа три доклада в отговор на доказателствата на Белия дом, че сирийското правителство стои зад химическата атака в Кан Шейкун.

"Прегледах материалите на Белия Дом внимателно и смея да заявя, че американското правителство няма нито едно доказателство, че атаката в Хан Шейкун е била извършена от сирийската армия", заяви Постол, цитиран от International Business Times.

Постол оборва и факта, че атаката в Сирия е била извършена по въздух. Според него тя е била "режисирана от земята".

Оръжейният експерт показа и снимка, пусната и от Белия дом, на кратер със снаряд в него, за който се счита, че съдържал опасния газ зарин. Според анализа на Постол обаче такъв снаряд, пуснат от въздуха, няма да има толкова незначителни щети по корпуса. За професора това е експлозия, извършена от земята.

Постол твърди още, че химическото нападение в Кан Шейкун е било извършено от антиправителствени сили, след като градът се държи от Асасд.

"Нито един компетентен експерт не би могъл да пренебрегне факта, че предполагаемият контейнер със зарин е бил взривен с експлозив върху него, а не е бил изстрелян в снаряд, както твърди Белия дом", категоричен е Постол.

Професорът не за първи път застава на обратната позиция на американските власти относно Сирия. През 2013-та година, когато Асад отново бе обвинен, че стои зад тогавашната химическата атака в Сирия, Постол обори доказателствата, че президентът е отговорен за атаката. Същото бе изказано и в доклад на ООН по темата. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини