Да пишем чрез мисълта си? Реалност – до две години!

Американската корпорация "Facebook" разработва методи, които позволяват хора да ползват компютри с мисълта си, без да прибягват до периферни устройства, съобщиха ТАСС и Франс прес.

Да пишеш, ползвайки единствено мисълта си, да слушаш посредством кожата си - това са някои от проектите за футуристични комуникации, които изглежда имат нещо общо с телепатията.

"Дали е възможно човек да пише единствено чрез мисълта си? Това изглежда нереално, но ще е възможно по-рано, отколкото се смяташе досега", заяви Реджина Дуган на ежегодна конференция, организирана от "Facebook" в Сан Хосе, Калифорния.

Тя представи проект, който цели да се четат мисли в мозъчна зона, в която се намира центърът на говора, и те да бъдат превърнати в послание, без да е нужно да се говори или да се ползва клавиатура.

"Facebook" е създала екип от над 60 учени и инженери, специализирали се в свързани с изкуствения интелект технологии. Целта е през следващите две години да бъде разработена система, която може чрез мисълта да запише на компютър 100 думи в минута, без да ползва каквито и да било елементи, имплантирани в човешкото тяло. Скоростта ще е 5 пъти по-голяма в сравнение с времето, което днес е необходимо за изписването им върху тактилния екран на смартфон.

В корпорацията разглеждат възможността с помощта на специални датчици да се следи активността на центрове на говора в мозъка, съхраняващи мълчание, и да се предава информацията на компютър.

Дуган увери, че "Facebook" не се стреми да създаде системи, които дешифрират случайни мисли на хората.

"Представете си, че сте направили много снимки, но само част от тях са публикувани. В такъв случай имате много мисли, но споделяте само някои от тях", поясни тя.

Дуган представи видеозапис, на който се вижда, че с мисълта си парализирана жена пише върху компютърен екран с помощта на специален имплант. По думите на сътрудничката на корпорацията, въпросната система позволява да се пишат 8 думи в минута.

Дуган освен това спомена за футуристичен проект за мълчалива комуникация, който позволява да се чува посредством кожата така, както човешкото ухо преобразува думите и звуците във вибрации и сигнали, предавани впоследствие на мозъка. Идеята е те да бъдат предадени директно, като се почувстват от кожата на ползвателя.

"Общата площ на човешката кожа е 2 кв.м, това е сложна система от нерви, които предават информация на мозъка", отбеляза Дуган. Тя сравни разбработваната от копорацията технология с ползването на брайловата азбука.

/БТА/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини