Учени разгадаха как кучетата разбират човешка реч

След проведен ядрено-магнитен резонанс с 13 кучета в Будапеща, учените от Eötvös Loránd University установяват, че най-добрият приятел на човека наистина разбира значението на думите ни.

Главният изследовател на екипа д-р Атила Андикс заяви: „Ние хората обичаме да говорим на кучетата през цялото време. Хвалим ги, викаме ги. Но малко известно е какво разбират кучетата и как интерпретират думите ни. Дали само разбират тона, с който произнасяме думите или научават и самото им значение?“.

Учените откриват, че точно както при хората, кучетата не само разпознават звука, но и думите и след това преценяват дали интонацията е положителна или отрицателна. При фразите „добра работа“ и „добро момче“ с положителна интонация, изследователите наблюдават как двете полукълба на мозъка светват на изображенията при магнитно-резонансната томография.

Когато произнасят същите думи, но с негативна интонация, кучетата не отговарят. „Това показва, че кучетата не само различават какво казваме и как точно го казваме, но успешно могат да ги комбинират и двете за правилна интерпретация на думите“, казва Андикс.

Източник: idg.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини