ДАНС отново в АПИ - заради магистрала "Марица"

Агенти на ДАНС и специализирани прокурори от антикорупционното звено са отново в Агенция "Пътна инфраструктура" във връзка с разследване за престъпление по служба и безстопанственост във връзка с изграждането на магистрала "Марица". То е било образувано по сигнал на ОЛАФ, съобщиха от държавното обвинение.

От държавното обвинение отказват повече данни, за да не се попречи на разследването.

По-късно пред журналисти прокурор Магдален Маринов обясни, че във вторник е получил задача, която включва както разследването на голямата поръчка за строителството, така и допълнително дадените 50 млн. лв. за отводняване, а и магистрали по принцип.

В първия случай проверката засяга участието на Георги Гергов в процеса по изпълнение на обществената поръчка за лот 1 на "Марица". Във втория - благоевградската "Агромах", която изпадна в немилост миналата година покрай нецензурна реплика за премиера Борисов и кмета на Симитли. И двете обществени поръчки са стари - от 2011 г. и 2015 г., съобщава "Капитал".

Строителството на лот 1 от "Марица" между Оризово и Димитровград беше спечелена от италианската компания "Чи Ем Чи ди Равена" през 2011 г., но изпълнението бе възложено на "Пътища Пловдив", тогава собственост на бизнесмена и политик от БСП Георги Гергов, а сега - на благоевградската "Агромах".

Още през 2013 г. италианското дружество е имало претенции за оскъпяване на строителството на лот 1 от "Марица", тъй като работата по отсечката беше забавена, и то не по тяхна вина. През 2014 г. тогавашният шеф на пътната агенция Лазар Лазаров призна, че оскъпяването на лот 1 на "Марица" е неизбежно заради сбъркани проекти.

От октомври 2013 г. Лазар Лазаров става главен директор на Пловдивския панаир, контролиран отново от Георги Гергов. При кабинета "Орешарски" Лазаров напусна пътната агенция, а при "Борисов-2" отново се върна в агенцията.

В началото на април ДАНС проведе акция в агенцията, след като в края на март оценителната комисия по търга за тунел "Железница" на магистрала "Струма" откри, че липсват документи от техническите предложения на участник.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини