Немски военен, регистриран като бежанец, е задържан за терор

Разследват млад офицер от Бундесвера и студент по подозрение за подготовка на терористичен акт.

Прокуратурата във Франкфурт на Майн е задържала 28-годишния лейтенант в сряда. Направени са 16 обиска в Германия, Австрия и Франция, където той е пребивавал.

Задържан е и 24-годишен студент, който също е участвал в подготовката.

"Знаем, че заподозрените са имали ксенофобска нагласа", каза говорителка от франкфуртската прокуратура. Тя добави, че не е ясно, дали заподозрените са имали конкретни цели за атака.

Военният е разследван за подготовка на терористична атака и нарушаване на Закона за оръжията.

Той попаднал в полезрението на органите на реда на летището във Виена. Те открили 7-милиметров пистолет, който офицерът се опитал да скрие в шахта, вероятно с намерението да извърши по-късно нападение с него.

Една от версиите на разследващите е, че военният, който досега не е бил заподозрян за десен екстремизъм, е възнамерявал да извърши тежко престъпление с пистолета.

В жилището на студента са открили вещи, които попадат под ударите на 3 закона.

Но какво се оказало...

По информация на "Велт" в края на декември 2015 г. военният се е регистрирал в град Гийсен като сирийски бежанец. През януари 2016 г. той подал документи за убежище в Бавария, които също били приети. Получил е стая в приют за бежанци и дори се е възползвал от различни услуги.

Военният обаче се оказал германец - немският произход на "фалшивия сириец" не е бил разкрит по време на регистрацията, въпреки че не говори арабски, а само френски.

По куриозния случай работи прокуратурата в провинция Хесен, криминалната и военната полиция в Германия.

Регистрирайки се като бежанец, той е искал да дискредитира бежанците и да подведе разследването в грешна посока.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини