Вдигнаха "Трон на читателя" в димитровградската библиотека

    Обновената детска читалня на Градска библиотека "П.Пенев" отвори врати. В резултат на петмесечен проект под надслов "Моята зелена библиотека" читалнята придоби освежен вид с пъстри рафтове за книги и кътове за игра за най-малките. До входа й вече е разположен "Трон на читателя", изработен изцяло от 432 стари книги и още стари дрехи, столове и гуми.

    В разработката на библиотеката се включиха доброволци от местната фондация "Поради усмивка", както и две групи деца от ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" в кв.Черноконево.

    Една от целите на проекта бе от стари и непотребни книжни материали да се родят нови и полезни вещи. "Доказахме, че зелените идеи не са тема на бъдещето, а могат да се приложат и в наши дни" коментира ръководителят на проекта Светла Билярска.

    Друга от задачите на екипа е била да съхрани вида на книгите, така, че те да се ползват от много читатели. 540 детски книжки са били облепени с прозрачно фолио, а други 80 са били подвързани с помощна на специална дрелка. В дарителска акция за набиране на литература са били предоставени 1 600 книги, част от които предназначени за деца. Пак в рамките на проекта участниците са заредили със 150 нови книги къщичките, разположени на пет места в Димитровград.

    Представители на фондация "Глобални библиотеки", в рамките на която се реализира проекта присъстваха на откриването.Тук бяха и децата от училището в Черноконево, включили се в дейностите, заедно със своите преподаватели Стиляна Драгиева и Верджиния Минчева. Малките актьори от 3 б клас на СУ "Любен Калавелов" с ръководители Стела Иванова играта своята постановка "Сърцето на гората" по Мая Дългъчева.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини