Костов: Увеличаване на руското влияние у нас е сред най-големите рискове за България

Най-големите рискове за България остават, например остава рискът от разрастване на влиянието на Русия в България. Това заяви бившият премиер и настоящ председател на Центъра за анализи и управление на риска Иван Костов пред Дарик.

Той даде пример с предизборната кампания, като посочи, че БСП се е обявила в пряка защита на руските интереси, което вероятно е отблъснало избиратели.

"За съжаление, този риск се случва, дори никой нищо друго да не прави", добави Костов. Той подчерта, че редица държави, сред които Великобритания и Чехия, вземат мерки, за да се защитят от пропагандната война.

По повод кризата в Македония Костов в страната се сблъскват две тенденции. "Едната е на НАТО - да се демократизират страните по образец на либералната демокрация, така както се счита че ще бъдат готови да влязат в ЕС. А другата е да бъдат държани като пример за крайно неуспешната европейска политика първо на разширение, а после – на интеграция, което Русия твърди", посочи той.

На въпроса дали двуезична Македония е заплаха за България експремиерът посочи, че подобни твърдения трябва да бъдат анализирани със сериозни аргументи.

"Велика Албания е мит. Не може да се прекрояват така граници. Това са спекули, това е руската пропаганда. Тя прониква през някои български анализатори, които остават верни на Кремъл", подчерта той.

Костов е категоричен, че ще бъде преждевременно, ако по време на председателството на Съвета на ЕС България повдигне въпроса за членството на Македония в ЕС. Той посочи, че София е направила големи жертви и компромиси при влизането си в НАТО и ЕС, за да може да се присъедини към тях, без да внася своите външнополитически проблеми. По думите му Западните Балкани няма да влязат в ЕС и НАТО с нерешени външнополитичеки проблеми. 

По отношение на първите 100 дни от управлението на американския президент Доналд Тръмп той заяви, че екипът му се движи в правилна посока.

Костов е категоричен, че този период е бил на адаптация към реалностите на новата власт и посочи разликите между говореното в предизборната му кампания и реално свършеното след това. По думите му се гради неверен образ на новата администрация на САЩ.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    No
    NORDLAND
    12 -4
    23:52, 29 апр 2017
    Точно ти, лизачо на Американски зад... ци, недей изказва мнение.
    • По
      Порчо
      4 -3
      10:43, 30 апр 2017
      Този риск се случва, защото краварите и техните еврейски господари правят така, че да ни отвратят от понятия, като демокрация, свободен пазар, .междмеждунарои равноправни взаимоотношения и т.н. Те крадат, грабят и унищожават икономиката ни така, както никой не си е позволявал през 13 вековната ни история. А тяхните марионетки набутват България.в дългова спирала и мигрангска и циганска доминация.
  • 2
    То
    Този
    13 -4
    07:01, 30 апр 2017
    Този отне пенсиите на нашите родители. Заклет българоубиец! Не му вярвайте, каквото каже всичко е лъжа. По негово ръководство беше разграбено това което беше построено при социализма и много хора, от тези грабители станаха капиталисти. Сега се наричат модерно бизнисмени. Преподавателят по политикономия много бързо се обърна срещу Росия. Защо? Защото си има нов господар отвъд океана. Отдавна трябваше да бъде в затвора.Предател!
  • 3
    Ма
    мастикаджия
    9 -3
    09:42, 30 апр 2017
    Мавър мръсен
  • 4
    Я
    я
    7 -2
    10:13, 30 апр 2017
    Черният ******* оше ли е жив.
  • 5
    Я
    я
    8 -2
    10:17, 30 апр 2017
    От подметките на запада нищо добро не видяхме. 30 години грабят както лизачите на запада така и запада. 30 години разпродават и закриват. Идва видов ден. Ще висят по софийските стълбове. Нямам съмнение в това.
  • 6
    Бя
    Бясно куче
    8 0
    12:06, 30 апр 2017
    Това като политикономист или като математик му е светнало? Не знам как има такива хора и от къде имат смелост да продължават да раздават мозък?
  • 7
    Го
    гого
    5 0
    12:24, 30 апр 2017
    Много е интересно кой го финансира този център?? Дали това наистина не са руснаците за да нараства още повече влиянието им в България. Да не забравяме,че другаря Костов се е учил при тях!! Интересен феномен се получава,в България най големите русофоби днес,са обучавани в Руски школи? Само вижте днешното поведение на Иво Инджев,Евгени Михайлов и други видни ПОМИЯРИ!!!
    • Я
      я
      7 0
      12:57, 30 апр 2017
      Американците открай време обичан ренегатите. Обичат предателите и щедро ги възнаграждават. Къде е учил няма никакво значение. Важното е кой му пълни хладилника. А предатели в българия със самосвали да ги извозваш. Пак ще кажа. Идва видов ден и доста капути ще висят по стълбовете. С избори няма д астане. Нужни са тояги и павета в кратуните.
  • 8
    🇧🇬
    🇧🇬
    3 -3
    14:55, 30 апр 2017
    ДОБРЕ,ЧЕ СА АМЕРИКАНЦИТЕ ....Радвайте се и благодарете на Господ всеки ден..........Жертвите на руските въшливци нямат чет.....Вчера Полша, Унгария, Чехословакия ,Афганистан,Чечения,,Грузия,....днес-Украйна,а утре-нашето Черноморие....Бащицата Путин ще реши,че любимите му поданици не са добре обгрижвани и ще дойде да ги освобождова....
    П.П Необятна е руската душа.Колко мръсотия алкохол и разврат може да побере!!
    Не,че не го знаете,де!
  • 9
    Ощ
    Още
    3 0
    17:28, 30 апр 2017
    1 бг простак! Научи добре историята. Научи се да уважаваш родителите си и освободителите си! Защото без руснаците още щеше да си под турско робство. Кой бомбардира страната ни през 1944 г. Американците. България, като съюзник на Германия трябваше да бъде третирана като враг, но Съветския съюз не хвърли и 1 бомба. Лошото е, че американците постигнаха целта си, да има само консуматорско поколение на което му е безразлично кой ще го поробва и кой ще го освобождава. Много русофоби, много стефанстамболовци се навъдиха напоследък без да си дадат отговор на много въпроси. Смени се ценностната система. Вместо да се учи се купуват дипломи. Всичко наготово. Накъде вървим. Към пропаст.
Последни новини