Заличават рекорда на Стефка Костадинова

Пренаписване на световните рекорди предложи Съветът на Европейската атлетическа асоциация (EAA). Той прие препоръките на работната група, които ще доведат до революция. За съжаление, могат да ударят и рекорда на Стефка Костадинова.

Президентът на ЕАА Свен Арне Хансен заяви, че "рекордните постижения, които показват границите на човешките способности, са една от най-големите сили на лекоатлетическия спорт, но те нямат никакъв смисъл, ако всъщност хората не вярват в тях."

"Това, което предлагаме, е революционно, не само защото повечето световни и европейски рекорди ще трябва да бъдат заменени, а защото искаме да променим понятието за рекорд и да повишим стандартите за признаване, така че всеки да може да бъде уверен, че всичко е справедливо и напълно честно", допълни той.

Стандартите, предложени от работната група, включват, че световните и европейските рекорди могат да бъдат признати само ако:

1) Резултатите са постигнати в състезания по списък от одобрени международни надпревари, при които могат да бъдат гарантирани най-високите стандарти за официално и техническо оборудване;

2) Атлетът е бил обект на одобрен брой тестове за допингов контрол през месеците преди реализиране на постижението;

3) Взетата проба при допинговия контрол след рекорда е съхранена и налична за повторно тестване за срок от 10 години.

Работната група е препоръчала още признаването на рекорд да бъде прекратено по всяко време, ако атлетът извърши нарушение на Антидопинговите правила или на Правилата за почтеност, дори и това действие да не влияе пряко на рекорда.

Текущите рекорди, които не са установени в съответствие с приетите стандарти, ще останат във вечната ранглиста, но признаването им като рекорди ще зависи от това, дали реализираните постижения отговарят на горните критерии.

"Това със сигурност е радикално решение, но онези от нас, които обичат леката атлетика, са уморени от облака на съмнения и намеци, който е висял над нашите рекорди твърде дълго", допълни президентът Хансен.

Президентът на IAAF лорд Себастиан Коу, който присъства на заключителната сесия от заседанието в Париж отминалия уикенд, заяви: "Това предложение ми харесва, защото подчертава, че ние въвеждаме системи и технологии за борба с допинга, които са по-силни и по-безопасни от преди 15 или дори 10 години.

Оттук нататък на ред са юристите. Те трябва да очертаят правната рамка, която да гарантира безпроблемното прилагането на одобрените препоръки, а за да бъдат те напълно приложени на международно ниво, е нужно одобрението им от IAAF", кза прочутият англичанин.

По информация на NOVA световният рекорд на Стефка Костадинова от 2.09 m в скока на височина няма как да бъде застрашен, дори и при евентуалното влизане в сила на нови правила. Постижението на Костадинова е записано по време на Световното първенство по лека атлетика в Рим 1987 г., което само по себе си гарантира спазването на всички технически правила за самото състезание, както и за провеждане на допинговия контрол.

Освен това, като изключително популярен атлет Стефка Костадинова е била подлагана на стандартен допингов контрол през всичките си състезателните сезони.

Според английски медии обаче това означава зачистване на всички рекорди преди 2005 г. Просто не са съхранявани тестове преди въпросната година. Британците твърдят, че това означава заличаване на митични постижения и ги изброяват.

Например, на Майк Пауъл в дългия скок - 8,95 метра от 1991 година, на Джонатан Едуардс в тройния скок от 1995 г. - 18,29 метра. Също така рекордите на 100 и на 200 метра, записани от Флорънс Грифит Джойнър през 1988 г., на легендарната Марита Кох от ГДР на 400 м. през 1985 г. Англичаните са пропуснали Стефка Костадинова.  

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини