Медицинска сестра с години се преструвала, че слага ваксини на деца в Италия

Медицинска сестра в Италия в продължение на години се преструвала, че ваксинира деца. В резултат на това, че не са получили необходимата доза ваксина, повторно са повикани 7000 деца, на които ще бъдат поставени около 20 000 дози ваксини. 

Сестрата Емануела Петрило изхвърляла ваксините, без да ги постави на децата, след което регистрирала ваксинациите като извършени. Това се случвало в периода 2009 - 2015 г. 

Действията на Петрило били разкрити след сигнал на нейни колеги, които се усъмнили, че не поставя наистина ваксините. 

Разкритието идва на фона на епидемия от морбили в страната. До момента в Италия са регистрирани 1739 случая на заболяването. Скандалът предизвика разгорещен дебат, един от основните участници в който е популисткото Движение 5 звезди, поставящо под съмнение необходимостта от ваксиниране и профилактични прегледи с мамограф за жените с цел превенция на рак на гърдата. 

Движението най-активно подклажда дискусията "за" и "против" ваксинирането, като не престава да сочи странични ефекти от него и да твърди, че родителите са загубили вяра в науката, в лекарите, във фармацевтичните компании и в политиците, и като настоява за намаление на броя на задължителните ваксинации.

Дискусията пламна с нова сила, след като управляващата левоцентристка Демократическа партия предложи проектозакон, който отново въвежда задължително ваксиниране на децата в училищата и детските заведения, посочва БТА. Движение 5 звезди оглавява опозицията срещу проектозакона в парламента с аргумента, че родителите трябва да имат право на избор. 

Масло в огъня наля и журналистическо разследване, излъчено по държавната телевизия РАИ миналия месец, в което бе поставена под въпрос безопасността на ваксината HPV. Излъчването на репортажа предизвика остри критики от здравното министерство. Лично премиерът Матео Ренци призова във Фейсбук Бепе Грило да оттегли твърденията си срещу ваксините.

Скандалът доби и международно измерение, след като днес в. "Ню Йорк таймс" в САЩ обвини италианското Движение 5 звезди, че стимулира антинаучната позиция на президента на САЩ Доналд Тръмп по същия въпрос. Тръмп също, често публично развива отхвърлената от науката теза, че ваксините са една от причините за случаите на аутизъм сред децата, отбелязва Асошиейтед прес.

Коментари в сайта

Последни новини