Даниела Гавазова: Всеки от нас трябва да бъде част от промяната

Изображение 1 от 2

    Дни преди завършването на своето средно образование, дванадесетокласниците от „Златаров“ реализираха в полза на общността проект по учебния предмет Свят и личност. С много усмивки и ентусиазъм, мотивирани от своя учител г-жа Да ниела Гавазова, почистиха част от нерегламентирано сметище около района на жп линията. За това защо го направиха и какви цели се постигат по този начин разговаряме с Даниела Гавазова

    Как се роди идеята?

    В учебните ни часове по предмета Свят и личност учениците ми показаха в дискусиите ни и чрез своите есета колко добре осъзнават проблемите на съвременния ни свят . Младежите, както и по-голямата част от обществото ни, не харесват статуквото и търсят вината за това в другите. И тук е проблема на обществото ни – обвиняваме другите и чакаме някой да се появи, за да вкара нещата в ред. Ние стоим отстрани и наблюдаваме, осъждаме и недоволстваме. Нищо няма да се промени, докато не осъзнаем, че всеки един от нас трябва да бъде част от промяната.

    Как реагираха децата?

    От учебната програма по предмета Свят и личност и от Държавните образователни изисквания за учебно съдържание по гражданско образование от учениците се изисква да подготвят проект. Открито заявих на учениците, че искам да реализираме някаква дейност, вместо да ми представят заимстван от интернет проект. Обсъдихме различни идеи, които можехме да сътворим и накрая се спряхме на почистване на замърсен район. Честно казано, учениците не бяха в еуфория от предложението ми. Голяма част от дванадесетокласниците първоначално отказаха да участват. Имаше необходимост допълнително да ги мотивирам с отлични оценки при включването им в реалния проект.

    Какви са целите?

    Аз вярвам, че всеки един от нас може да направи света по-добър. Главната ми цел беше учениците да разберат, че не е необходимо някакво велико и световно значимо дело, за да промениш средата, в която живееш. Исках нашата съвместна дейност да стимулира разбирането им за собствената им значимост и отговорност към обществените дела в града, държавата и света.

    Какво искаме да постигнем?

    От житейския ми опит съм се убедила, че начинът по който може да се въздейства на човек не е с думи, критики и поучения, а с личен пример. Вярвам, че нашата дейност пося семенцето на промяна в съзнанието на хората, които изхвърлят своите боклуци на това място. В рамките на един учебен час успяхме да напълним 42 чувала, но това количество е минимално на фона на цялото сметище. Направихме първа малка крачка, но и най-важната за разчупването на стереотипите и нагласите на всички нас.

    Това ново начало ли е?

    Заедно с ръководството на СУ „Проф. Д-р Асен Златаров“ искаме да поставим началото на различни доброволчески дейности, които да са инструмент на неформалното образование и придобиването на специфични умения. Доброволчеството е ключово за промяна на средата и за развитието на личността. Участието на деца в доброволчески дейности ускорява развитието им в психическата, социалната и интелектуална област. Психологическото развитие е засилено чрез повишаване на самочувствието, отговорността и интерес към ученето. Социалното развитие е повлияно от развитието на нови социални умения и по-силно чувство за дълг и отговорност. Интелектуалното развитие е повлияно от възможностите за обучение, предоставени от доброволчеството, както и възможностите на децата да упражняват своите интелектуални способности.

    parvomai.net

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини