СЗО: Хиляди болни от холера в Йемен

34 души са починали вследствие на причини, свързани с холера, а над 2000 са се разболели за по-малко от две седмици. Това обяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Агенция "Франс прес".

"Има 34 свързани с холера смъртни случаи и 2022 случая на остра водниста диария в 9 провинции, включително Сана, за периода от 27 април до 7 май", обяви представител на СЗО.

Това е втората вълна на свързани с холера смъртни случаи за година в Йемен, където смъртоносната война разруши болници и остави милиони хора да се борят за достъп до храна и чиста вода в цялата страна. Това се отнася включително за временната столица Аден.

Според местни информации, броят на случаите в Сана, която е под контрола на хутите от сепрември 2014 г., се е увеличил до 218 в различни райони. Регистрирани са четири смъртни случая.

"Правителството в Сана е намалило заплатите на персонала по почистването в продължение на близо шест месеца", обяви регионалният представител на ООН за Западна Азия.

Спорът между правителството и работниците от обществения сектор имаше пагубен ефект за обществото.

Световната здравна организация сега определя Йемен като една от най-тежките хуманитарни извънредни ситуации, наред със Сирия, Южен Судан, Нигерия и Ирак.

Конфликтът в Йемен ескалира през последните две години, тъй като подкрепяното от Саудитска Арабия правителство се бие срещу бунтовниците хути за контрола на бедната държава.

ООН, която нарече Йемен "най-голямата хуманитарна криза в света", изчислява, че повече от 10 000 души са били убити от 2015 г., а 3 млн. са били разселени.

Около 17 млн. не разполагат с достатъчно храна, като една трета от провинциите в страната са на ръба на глада.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини