Тръмп уволни шефа на ФБР

Президентът на САЩ Доналд Тръмп освободи директора на ФБР Джеймс Коми по препоръка на министъра на правосъдието Джеф Сешън, съобщиха от Белия дом. 

Коми водеше разследването за предполагаеми връзки между предизборната кампания на Тръмп и Русия. В писмо до Коми Тръмп заявява, че той вече не е способен да ръководи бюрото ефективно, информира Ройтерс. Агенцията се позовава на свие източници, според които разузнавателните агенции на САЩ не са били уведомени предварително за решението на президента. 

От Белия дом заявяват, че търсенето на нов шеф ФБР ще започне веднага. Досегашният заместник на Коми - Ендрю Маккейб, ще поеме временно поста, съобщава Си Ен Ен. 

Изненадващият ход идва в деня, в който стана ясно, че Коми е дал на Конгреса неточна информация за имейлите на Хилари Клинтън миналата седмица, посочва Би Би Си.

Миналата седмица той е заявил пред Конгреса, че близката сътрудничка на Клинтън - Хума Абедин, е препратила "стотици и хиляди" писма с класифицирана информация до тогавашния си съпруг - конгресмена Антъни Уейнър. Разследващите обаче са установили, че имейлите са били само няколко и повечето от тях не съдържали класифицирана информация. 

Джеймс Коми бе назначен от президента Барак Обама през септември 2013 г. с мандат до есента на 2023 г. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини