САЩ въоръжава сирийските кюрди за превземането на Ракка, Турция против

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е одобрил снабдяването с оръжия на кюрдските въоръжени сили в Сирия, борещи се срещу "Ислямска държава", съобщават от Пентагона, цитирани от Би Би Си. 

Кюрдски елементи от Сирийските демократични сили ще бъдат оборудвани, за да се помогне с изтласкването на "Ислямска държава" от укреплението си Ракка, обяснява говорителка на Пентагона. Според официалния представител Щатите са наясно с притесненията, които предизвиква за Турция подобно действие. 

По информация на Би Би Си става въпрос за арсенал от амуниции, малокалибрени оръжия, както и тежки автоматични оръжия. Наред с оръжията кюрдските сили ще получат бронирана и строителна техника. Не е ясно кога ще бъдат доставени те, но Щатите планират да си ги възвърнат след време. 

Анкара смята кюрдските бойци от Отряда за защита на народа, включени в Демократичните сили, за част от Работническата партия на Кюрдистан, с която турските власти се борят от десетилетия. 

По-късно стана ясно, че секретарят по отбраната Джеймс Матис е разговарял по телефона с турския си колега Фикри Ъшък, но не бяха оповестени детайли за разговора им. 

Сирийските демократични сили настъпват към Ракка и се намират на 50 км от града,а водената от САЩ международна коалиция ги подпомага с въздушни удари. 

Очакваната реакцията на Турция относно последното решение не закъсня.

"Не можем да приемем наличието на терористични организация, която би заплашила бъдещето на турската държава. Надяваме се администрацията на САЩ да сложи край на тази грешка и да се откаже от нея. Подобна политика няма да е ползотворна, не можете да бъдете в същата торба с терористични организации", категорично отговори вицепремиерът Нуретин Джаникли, цитиран от Хюриет. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини