От чешмите в Хасково вече не тече уран, твърди д-р Ангел Кунчев

В момента не установяваме уран никъде във водопроводната система в Хасково. Това заяви пред канал 3 главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, който представи доклад пред временната комисия за установяване на замърсяването на питейни води. "Хората да имат увереност, че когато сме разпоредили някакви мерки, те са ефективни и там, където водата е разрешена за пиене, няма никакви вредности за здравето им. Там, където сме препоръчали да не се използва за пиене, значи имаме нужда от малко повече време, за да изясним ситуацията. Точно такова е положението в момента в Хасково. Там проблемите с урана са преодолени след спирането на тези кладенци, които имаха завишени количества. В момента не установяваме уран никъде във водопроводната система в Хасково", категоричен бе Кунчев. Той поясни, че за алфа активността е необходимо още малко време, за да могат специалистите да кажат да, това ниво е безвредно и пускаме водата или не, не е безвредно и търсим други начини. Вероятно след  решението на МС за опускане на 2 млн. лв. проблемът ще бъде решен и в по-дългосрочен план, предрече здравният инспектор. Ангел Кунчев коментира, че водите в Хасковския регион са имали отклонения в миналото по тези показатели. Трябва да се установи от къде идва тази алфа активност, защото има различни варианти. Докато не сме 100% сигурни, че водата е безопасна няма да я разрешим за питейни нужди, коментира той.

От своя страна министърът на околната среда и водите Нено Димов, пък заяви, че 2 млн. лв., отпуснати днес не водят до дълготрайно решение на проблема. Дълготрайното решение трябва да се намери. Сега имаме спешен въпрос, каза той и допълни – "ще бъдат направени няколко нови сондажа, които ще допълнят необходимото количество вода от сондажите, които в момента са спрени, а дългосрочното решение, ще се търси тепърва". Димов обясни, че пробите в БАН трябва да дадат окончателно яснота за показателите за алфа активността.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков изтъкна, че по-важно е към момента сигурност на жителите на Хасково и околните села за качеството на питейната вода. "Към момента има 14 спрени кладенци. Това, което стана ясно, е че от тях към момента не се черпи вода. Това ни поставя и пред обективната невъзможност да осигурим нормалните водни количества за населението на града. При нужди от около 540 литра в секунда, 140 имаме към момента дефицит. С решението на Министерския съвет, така наречените здрави водни тела, които не са с превишение над допустимите стойности, ще дублират осем кладенци", поясни Нанков. Той изтъкна, че ще се започне и един по-сериозен мониторинг не само на тема уран и алфа активност, но и на тема всички възможни видове замърсители – тежки метали. Нанков увери, че мерките, които ще се изработят ще гарантират в дългосрочен план качественото водоснабдяване в Хасково. "За нас е важно да гарантираме здравето на гражданите. За Хасково стана ясно, че причините се крият в годините назад и уранодобива", заяви още регионалният министър.

Източник: novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    35 -11
    07:06, 11 май 2017
    Абе Сейменско меше,да не би да текна бира от чешмата?
    Дойде ГРОБ на власт и урана избяга в дън земя!
    • До
      до мастикаджията
      11 -9
      09:25, 11 май 2017
      Ползвай си никнейма рационално и редовно - не се прави на умник !
  • 2
    Iv
    Ivan
    16 -1
    09:02, 11 май 2017
    Докато доктор радева не каже не вярвам 😂
  • 3
    Хю
    ХЮСТЪН
    17 -3
    09:23, 11 май 2017
    Абе олигофрени защо лъжете ,а със облъчените води,земя и тръби на канализацията ко праим а а а а!!!!!!!!!!!!!!!
  • 4
    Bl
    blabla
    23 -6
    09:49, 11 май 2017
    ГЕРБ още дойдоха на власт, и УРАНът изчезна. Да ни е честито на нас ХАСКОВЛИЙ
  • 5
    От
    Откритието на 21 век
    22 -5
    10:04, 11 май 2017
    Имаме вече кандидат за Нобелова награда по темата "Изчистване от уран и други лъчения". Методиката е проста, даваш два милиона на когото трябва и магията се случва!
  • 6
    Ха
    Хасковлия
    11 -8
    10:25, 11 май 2017
    Абе полого герберастката ...земи си затвори устата.
    Мекотело
  • 7
    Ху
    Хулиган
    19 -2
    11:03, 11 май 2017
    Гледай ти! Щяли да преватизират ВИК. Сега като спряха приватизацията . . . няма вече и уран. Бате Бойко пак спаси България и измъчения гласоподавател!
  • 8
    Ка
    каунй
    18 -3
    11:44, 11 май 2017
    Ще се наложи да се сменя властта в хасково
Последни новини