„Зелените” с 6 мерки за решаване на проблема с урана във водата

ПП "Зелените" настояват новото правителство да се заеме незабавно с проблема, свързан с разкритията за наличие на уран във водата в няколко области на България. Съпредседателят на "Зелените" Зарица Георгиева и председателят на "Скай управление на активи" Владислав Панев представиха 6 мерки, които новото правителство незабавно да предприеме.

Основното, което те предлагат, е едно ведомство да отговаря за урана във водата.

"В момента не е ясно кой отговаря за наличието на уран във водата", посочи Панев. Според него в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) трябва да има отдел, който да отговаря за това.

Другото настояване е да се актуализират методите и режимите на измерване и контрол на качеството на водата, за да се гарантира здравето на хората.

Третата предложена мярка е насочена към осигуряване на прозрачност на дейността на институциите. За целта е необходимо измерванията от всяка контролираща акция да се публикуват на сайта на институцията до 3 дни след излизането им.

"Зелените" предлагат още правителството да изготви карта на обектите и областите с повишено лъчение, а опасните обекти да бъдат обозначени с ясна маркировка.

Другата идея е под прякото наблюдение на премиера са бъде въведена програма за спешно обезопасяване на затворени обекти за добиване на уран.

Необходима била и разяснителна кампания относно предпазните мерки, които всяко домакинство може да вземе, за да сведе до минимум рисковете.

"Зелените" смятат, че липсата на информация е сериозна причина за насаждането на страх от проблема у хората.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ек
    Екохасково
    0 -1
    18:08, 11 май 2017
    Зелените са малоумници...вервайте ми...
    Видяха кинтите и ....ох мамоооо
  • 2
    Ас
    Асен
    0 -1
    18:49, 11 май 2017
    Зелените след поредния провал на избори, което беше сигурно щом са с Да, България, тръгнаха пак да си правят пиар по медиите.
  • 3
    Си
    Сиси
    0 -1
    20:34, 11 май 2017
    Тия пак имат поръчка от някого. За 5 лева ше омаскарят всекиго.
  • 4
    Па
    Парнас
    3 0
    20:45, 11 май 2017
    Вервайте ми, че те имат подходящите хора и експерти, на които може да се плати за да изпълнят съответните мерки. Ако правителството не се съобрази с техните изисквания да очаква незабавен протест!
  • 5
    Ма
    Мартин Иванов
    0 -1
    21:16, 11 май 2017
    "Зелените" и от уран ли разбират?!? Сигурно са наели на щат Иво Прокопиев, за да им дава ценни съвети!
  • 6
    Ма
    Мартин Иванов
    0 -1
    21:33, 11 май 2017
    Аман от некомпетентни хора като тези псевдо-еколози!
  • 7
    Ха
    хаха
    5 -1
    09:41, 12 май 2017
    Ало, троловете, поне прочетете предложенията, че са единственото разумно писание по темата. Три министерства през последните 7 години не са се стиковали по проблема и даже не могат да кажат какъв е проблемът. Кой велик капацитет искате да дойде да ви го каже. Или предлагате да се гласува (мажоритарно) по въпроса. Ако проследите действията на властите от април, ще видите колко противоречат на здравия разум и писаните наредби също.
Последни новини