Откриха уран във водата на село Върбица

Отклонения по показателя естествен уран са били засечени при проби във водата на димитровградското село Върбица. На база протокол за контрол от НЦРРЗ от 11.05.2017г. се забранява за пиенето на тази вода, информират днес от Областна администрация -Хасково. Отклонението е било установено при последните резултати от изследването на питейната вода в община Димитровград.  Живеещите не трябва да използват водата за пиене и приготвяне на храна, тя може да се ползва за къпане и миене.

РЗИ-Хасково вчера е издала предписание №76 на  управителя на „ВиК” ООД-Димитровград за осигуряване на вода за питейни нужди на хората от с. Върбица- бутилирана или с водоноски. Към момента в селото има осигурена една водоноска. Отклонението за съдържание на уран във водата на селото е минимално, Върбица се снабдява от собствен водоизточник, коментираха от Община Димитровград.

Във връзка с последните резултати за водата в село Върбица и и с продължаващите изследвания на водата във водоизточниците в Хасково и Димитровград, Областният управител Станислав Дечев и председателят на Временна комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване Георги Колев  ще проведат изнесено заседание в Хасково.  То е насрочено за 15 май, понеделник, от 16 часа, в зала „Марица“ на областната администрация.

В работата на Комисията ще участват главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, кметовете на общините Хасково и Димитровград, управителите на ВиК- дружествата от двете общини, информират от Областната управа.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Се
    Сега откриваме
    1 -2
    22:00, 13 май 2017
    Чак сега откриваме топлата вода! Колко пъти да повтаряме, че В и К - Димитровград се ръководи от не компетентен човек който стои срещу здравето на хората. Този управител-монтажник смесва водата от Димитровград и сводата от Меричлери и я предоставя с арсен на жителите от Меричлери. Още повече, че водата която се добива от ПС "Крумска тераса" е без Разрешение за водоползване и Басенова дирекция си трае като знае, че тази помпена станция е без учредена СОЗ. Т. е. не е изготвен проект с изследване на водата не е направен химичен и физичен анализ на водата и РЗИ също подминава този факт. През ПС "Черногорово - градска" преминава международна ж.п.линия и след някоя година може да се появят нежелани последици. Водата в с. Радиево съдържа алфа лъчение. Всичко това е резултат от сталинисткия манталитет на управителя- монтажник, който казва кой каква вода ще пие. Това е продиктувано и от факта,че е защитен от общината и хич не му пука за тези факти. Неотдавна кмета на общината, без да разбира от същността на въпроса, успокои жителите, че всичко е наред. Такава надута простотия не се среща винаги. Случая много напомня за Чернобилската епопея, която сегашните управници критикуват, а те самите допускат това. Нима чак сега се знае и за загубата на вода. Това е стар проблем. На времето управителя Кр. Герджиков нарочно вдигаше този процент за да вземе по-висока заплата. Той играеше със сегашния управител, който беше гл. инженер. Научил го е на "хубави работи". Та жители на община Димитровград, да знаете каква вода пиете! Нима водата в с.Бодрово е добра за пиене?
  • 2
    12
    123
    1 -1
    07:03, 15 май 2017
    Така е защото няма прокуратура и съд. Не напразно ГЕРБ искат да управляват навсякъде. Защото всичко е без контрол и могат да си правят каквото си искат. Където и да разровиш във В и К всичко е оплетено в машинации и незаконност. Управителя- монтажник е с купено свидетелство за монтажник на външни В и К мрежи. Пенсионера- гл.счетоводител, наричащ себе си зам. директор. Мания до небето. Сега, когато кмета назначи за гл. счетоводител съпруга на Дончева от общината, този пенсионер е отново на софрата. Та този Карадимов смучи от всякъде и управителя- монтажник не смее да го махне защото знае по какъв начин е назначен и да не лъснат далаверите, ще го държи докато е там. Същото е и с кмета. Водопроводът Димитровград-Меричлери се прие от този управител-монтажник с купеното свидетелство. Въпреки отрицателното становище на В и К, въпреки Генералния план по В и К, този водопровод се прие и сега водата да се смесва и да се предоставя на жителите на Меричлери с арсен. Всичко е със знанието на кмета. Защо преди 2 седмици кмета каза ,че всичко е идеално с водата в общината, така бил казал управителя-монтажник на В и К, без да дочака изследванията. Да гледа изследванията и тогава да казва. Изцяло се довери на неверна информация, което показва, че двамата играят заедно. Против здравето на хората. Погледнете специалиста по В и К в общината. Без специалност поВ и К, без проектантска правоспособност съгласува проекти, участва в експертен съвет, приема всичко, незаконно стига кмета да каже. Всичко това крие много опасности по водоснабдяването на общината. Хубавата вода стои непокътната, сондажите стоят и чакат, през това време някои си играят игрите и далаверите.
Последни новини