Последния си филм „Епоха“ представи Мая Вапцарова пред първомайска публика

Изображение 1 от 3

    В рамките на майските тържества,Мая Вапцарова гостува на първомайската публика с последнияси филм - „Епоха“. Лентата е посветена на нейният роднина – големият поет Никола Вапцаров.

    Ако в тази епоха няма такива личности като нея, то след нас нищо няма да остане – каза по повод на събитието Жорж Трак – общественик и съмишленик на Мая Вапцаова. В презентирането той добави, че това е нещо, което режисьорката е трябвало да направи, защото е Вапцарова, защото е човек, който носи тази фамилия, човек – автор, човек, който е изстрадал всеки един миг от фамилната си драма.

    На всеки по някакъв начин му се е искало да се докосне до Вапцаров, да стане участник от тази вапцарова вяра. Мая направи с този филм, за да покаже своето отношение и да намери мястото на Вапцаров тук и сега във времето в което ние живеем и ние съществуваме, да намери актуалния Вапцаров, не в историята, затиснат от праха на времето, а да намери неговия съвременен прочит.

    Не бива да се примиряваме с нищетата – обясни Мая Вапцарова появата ни филма си – не трябва да се примирим, че тези, които които градяха духовността днес рият по кофите, че вече даже и децата, не само мутрите се избиват по улиците. Къде са децата? Къде са милиардите? Къде сме ние – това са въпросите които поставя този филм. Ние сме длъжни да търсим отговорите, но те са потънали наоколо и ние пристъпваме на пръсти, за да не би случайно да събудим тези отговори. Не ми се иска да се предавам и затова продължавам да правя такива филми.“

    С благодарност за изключителната подкрепа Мая Вапцарова се обърна към Петър Мучафчиев, който е един от хората, провокирали у нея темата и положили усилия, той да стане факт.

    Заедно с Мая Вапцарова в залата бяха и поетите от „ТАМ“ - сдружението, обединило творци от поречията на реките Тунджа, Арда и Марица. Те също представиха свои творби. А вечерта завърши на раздумка с чаша вино.

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини