Защо хиляди хора сънуват едно и също лице (видео)

Изображение 1 от 3

    Феноменът "Този човек"  е необяснимото появаване на едно и също лице в сънищата на различни хора по цял свят.

    През януари 2006 г. в Ню Йорк пациентка на известен психиатър рисува лицето на човек, който многократно се появява в сънищата ѝ. Няколко пъти този човек ѝ дава съвети за личния ѝ живот. Жената се кълне, че никога не е срещала мъжа в живота си.

    Портретът останал забравен няколко дни на бюрото на психиатъра. Един ден друг пациент разпознал това лице и казал, че мъжът често го посещава в сънищата му. Той също никога не бил виждал този човек в будно състояние.

    Психиатърът решил да изпрати портрета на свои колеги, които имат пациенти с постоянни сънища. В рамките на няколко месеца четирима пациенти разпознават човека, като казват, че често го сънуват. Всички пациенти го наричат Този човек.

    От януари 2006 до 2011 поне 2000 души твърдят, че са сънували Този човек - в различни градове по целия свят: Лос Анджелис, Берлин, Сао Пауло, Техеран, Пекин, Рим, Барселона, Стокхолм, Париж, Нов Дехли, Москва. До тогава свидетелствата се отчитат на сайта. След това броят им не е известен, но продължават и днес да си разказват сънищата във facebook страницата.

    Едно и също лице се появява в сънищата на хиляди хора, които нямат нищо общо помежду си, по целия свят. Защо?

    Теориите. Няколко теории са разработени, за да обяснят мистериозно повтарящото се появяване на Този човек в сънищата на различни хора, които по никакъв начин не са свързани. Най-голям интерес сред самите сънуващи предизвикват тези няколко:.

    Според психоаналитичната теория на Юнг този човек е архетипно изображение, принадлежащо към колективното несъзнателно, което може да изплува в трудни времена (емоционално развитие, драматични промени в нашия живот, стресови ситуации и т.н.) при особено чувствителни субекти.

    Според религиозната теория Този човек е образ на Твореца, т.е. една от формите, в които Бог се проявява днес. Това е причината, поради която указанията му и думите, които той казва по време на сън, трябва да бъдат следвани от сънуващите.

    Според друга теория Този човек е истински човек, който може да влиза в сънищата на хората чрез специфични психологически умения. Някои смятат, че в реалния живот този човек прилича на човека в сънищата. Други мислят, че човекът в сънищата е различен в реалността. Някои хора вярват, че Този човек е планиран за психическо въздействие от голяма корпорация.

    Имитация е причната за феномена, твърди друго психо-социологическ обяснение. Явлението възниква спонтанно и постепенно се развива чрез имитация. По принцип, когато хората са изложени на този феномен, те са толкова дълбоко впечатлени, че започват да сънуват Този човек.

    Друга теория гласи, че сънищата с Този човек са чисто случайни. Обикновено не си спомняме точно лицата, които виждаме в нашите сънища. Образът на Този човек бил инструмент, който в съзнателния живот на субекта улеснява разпознаването на неопределен образ.

    През 2011 на сайта се появява бомабстично научно откритие - Изследванията, базирани на отчети за Google Analytics, показват повторение в появата на Този човек в сънищата - на 3 февруари, 9 март, 8 април, 6 май, 3 юли Изглежда Този Човек се появява в сънищата ни предимно в началото на месеца. Защо това се случва само през няколко месеца от годината? Защо го сънуваме толкова често и интензивно в момента? Това остава неизследвано...

    Истината за "Този човек" е съвсем друга. След година-две става ясно, че оригиналната снимка и онлайн базата данни за предполагаеми сънища, които хората са имали за него, thisman.org, са идея на социолога и маркетинг специалист Андреа Натела. Той е и човекът (или групата), който стои зад измамата. Всички сме измамени. Или пък не? Защото в резултат на идеята се случват реални неща. Не истина, не лъжа - какво е тогава "Този човек"?

    През 1994 год. стотици европейски артисти, активисти и пранкери приемат една и съща идентичност. Те всички се наричат Luther Blissett и преобръщат с главата надолу културната индустрия. Това бил петгодишен план. Те работели заедно, за да разкажат на света чудесна история, да създадат легенда, да родят нов вид народен герой. През януари 2000 год. се прегрупират като Wu Ming. По-късният прект не е така радикален и е насочен повече към литературата и разказването на истории.

    Андреа Натела през 1995 г. е известен като Лутер Близет, според сайт, носещ името Андреа Натела. През 1999 г. създава "Men In Red", първата марксистко-уфологична група. През 2003 г. основава guerrigliamarketing.it - фалшива рекламна агенция, която създава подривни измами и създава странни художествени проекти, изследващи порнография, политика и реклама. През 2009 г. основава Kook Artgency - реална рекламна агенция, която управлява уличния провокативен екип 00KK, работещ в Рим. Сега работи по телевизионен сериал, базиран на най-забележителната му работа: ThisMan.org.

    Междувременно други хора също намират вдъхновение в идеята и интерпретации има и до днес, също по всички краища на света. като това видео. Написани са песни, и Този човек го още сънуват. Или поне така твърдят.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини