17 °C

Забраняват питейната вода в още пет села в Димитровградско заради повишена алфа активност

Още пет села в община Димитровград са със забрана от РЗИ-Хасково за използване на водата от чешмите за питейни нужди от днес, след като това беше сторено в петък в с. Върбица. Мярката се налага заради засечени повишени стойности на алфа-активността там, стана ясно по време на изнесеното заседание на Временната парламентарна  комисия за замърсяванията на водата, което се проведе в Областната администрация на Хасково. На нея присъстваха всички институции, народните представители Делян Добрев и Евгения Ангелова, кметовете на Хасково и Димитровград Иво Димов, и Добри Беливанов.

Последните резултати от днес са за шест села от Димитровградска община, в които урана е в норма, но има завишение на алфа активността. В Крум тя е 0,64, в с. Ябълково е 1,13, в Сталево- 1,34, в Скобелево-0,77, в Бодрово е 1,15. Най-сериозно остава положението в с. Върбица, където отчетената алфа активност е 2,57, докладва главният епидемиолог на страната д-р Ангел Кунчев.

Д-р Кунчев обясни, че ако при урана има максимално допустими нива, които не могат да се надхвърлят в питейната вода, то при алфа-активността има т.нар. контролни нива, които казват, че трябва да продължи търсенето на източника на тази активност-откъде идва тя, от кои радионуклеиди. От взетите проби трябва да се изчисли идникативната норма и тогава да се взимат повторни решения. “Но докато това не стане, промяна няма да има. Защото едно е алфа-активността да идва от урана, другото е радон, трето от пулоний и четвърто от олово. И докато не го знаем, съответно няма как да има крайно заключение от специалистите. Търсим и допълнителни възможности в други лаборатории, освен в тази на БАН, с по-съвременно оборудване за скъсяване на този процес.“, коментира д-р Ангел Кунчев. „Колкото трудно за населението да е това, колкото и неприятно за кметовете и да е, категорично там, където има проблеми с водоизточниците, те няма да се ползват за подаване на питейна вода до момента, в който проблемите съществуват“, категоричен е той.

По време на заседанието кметът на Димитровград Иво Димов поиска от Комисията да излезе с конкретно становище за решаване на проблемите с водата и с препоръки за това към МОСВ и МРРБ. Тай направи и предложение да се увеличи с 3-4 пъти бюджета на програма „Безводие“, като парите да се използват за решаване при проблеми със замърсени водоизточници, за да не се допуска воден режим.

Красимира Славова


9 Коментара

Хороскоп за 24.04.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини