Около 1 млрд. лв. е бюджетният излишък към март

Финансовата и фискална устойчивост на държавата към този момент стои много добре. Това обяви в студиото на предаването "Денят започва" по БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова.

Тя подчерта, че към месец март бюджетът е на излишък около 1 млрд. лева, което е една сериозна сума. Приходите са в размер на над 660 млн. лева, като те са повече от същия период на миналата година. Стоянова обясни, че това е 8,5%. Само данъчните приходи са над 10,5% повече от приходите за същия период на 2016 г., отчете още Менда Стоянова. Тя уточни, че миналата година също е имало сериозен ръст на приходите спрямо 2015 г., така че тенденцията наистина е много добра.

Стоянова подчерта, че бюджетът не трябва да е двигателят на икономиката и центърът, около който се водят дискусии. Бюджетът е просто един инструмент за преразпределяне на едни пари, които се изземват от хората и бизнеса и чрез държавата се преразпределят за т.нар. публични услуги.

По мнението на герберката 2016 г. е завършила много добре, а през първите три месеца на 2017 г. при служебния кабинет инерцията е продължила.

Миналата година е имало много сериозен ръст на приходите и тенденцията е много добра, посочи Менда Стоянова. Тя коментира, че по данни на НСИ безработицата е 6,9%, което е рекордно ниско ниво. Средната работна заплата за първото тримесечие в размер на 1006 лева означава, че се запазват нивото и ръстът, които са постигнати през четвъртото тримесечие на миналата година.

Има и сериозен фискален резерв от порядъка на 12-13 млрд. лева, което е страхотен буфер в държавата.

Менда Стоянова коментира още, че от гледна точка на фискалната политика и държавните финанси нещата стоят много добре. Тя припомни, че не бива да се забравя, че държавните финанси са огледалото на самата икономика.

Относно минималната работна заплата, Стоянова е на мнение, че тя трябва да достигне 40% от средното възнаграждение за страната. На тристранка трябва да се изработи механизъм за минимална работна заплата.

Менда Стоянова коментира тригодишната прогноза на Министерство на финансите. Предвиждал се устойчив ръст на реалния Брутен вътрешен продукт (БВП), който през 2020 г. да достигне около 113 млрд. лева. Според Стоянова това е едно съвсем достижимо число, а тя смята, че дори ще бъде по-висок.

В тригодишната прогноза е заложена устойчивост на данъчната политика, което означава, че няма да има промени в данъчните ставки. Данъците няма да се увеличават и променят, като от това твърдо правило има само две изключения - акцизите и осигурителните вноски. Тази година ще има ръст на акцизите и след това няма да се пипат. Тази година ще има 1% ръст на осигурителните вноски, за следващата година също е предвиден 1% ръст.

Менда Стоянова успокои, че няма причина бизнесът да се притеснява, че ще има някакви промени. Тя допълни, че 2020 г. ще има нулев дефицит. Това означава колкото приходи, толкова и разходи. Дотогава ще има постепенно намаляване на дефицита.

Относно увеличението на учителските заплати, Стоянова увери, че ще изпълнят обещанието за двоен размер на фонд "Учителски заплати". Тя е почти сигурна, че тази година от септември увеличението ще бъде с повече от 15% в зависимост от бюджетната рамка. Менда Стоянова уточни, че вдигането на заплатата трябва да бъде обвързано с конкретни резултати, а да не да се дава еднакво увеличение на всички учители.

Според нея на този етап бюджетът на НОИ не трябва да се пипа. Разчетите сочат, че тази година няма да се наложи актуализация на държавния бюджет.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини