Манолова иска сексуално образование в клас. Преглед на печата

"24 часа"

Фандъкова спира реституцията в София

Cпиpaнe нa pecтитyциятa нa бивши зeмeдeлcĸи зeми в ĸвapтaлитe нa Coфия иcĸa cтoличният ĸмeт Йopдaнĸa Фaндъĸoвa.

Πpичинaтa e пopeдният cлyчaй нa възcтaнoвeнa зeмя в "Mлaдocт 3" близo дo мeтpocтaнциятa. Шeфът нa "Meтpoпoлитeн" EAД Cтoян Бpaтoeв oбяcни пpeд "24 чaca", чe нe cтaвa дyмa зa caмaтa мeтpocтaнция, a зa имoт южнo oт нeя, ĸoйтo в мoмeнтa e пapĸинг.

Πpeди няĸoлĸo мeceцa cтaнa яcнo, чe c пoдoбнa cxeмa ca били зaгpaбeни дpyги 11 дĸa oбщинcĸи тepeни в "Mлaдocт".

"Труд"

Манолова иска сексуално образование в клас

Омбудсманът Мая Манолова поиска от новия министър на образованието Красимир Вълчев въвеждането в учебната програма на задължително сексуално образование.

Това стана на международен форум за сексуалното образование на децата като мярка срещу насилието над тях, на който София е домакин.

Според данни на УНИЦЕФ децата искат сексуално образование, съобразено с възрастта им. България е на първо място по ранно начало на сексуален живот сред деца под 15 години.

"Стандарт"

1500 лв. заплата за младите лекари

Заплата между 1000 и 1500 лв. би задържала младите лекари в България. Това става ясно от онлайн проучване сред 515 млади медици, подготвено от medicalnews.bg и Българския лекарски съюз. Резултатите бяха огласени вчера на дискусията, организирана от в. "Стандарт" и БЛС - "Кариерно развитие на младите лекари - проблеми и възможности за решения".

Освен заплащането вторият най-важен проблем е приемът на специализанти и качеството на обучение, каза д-р Радислав Наков, председател на гастроентеролозите у нас, който представи анкетата. Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров и шефът на здравната комисия в парламента - д-р Даниела Дариткова, обещаха на лекарите да търсят заедно с тях решение на поставените проблеми.

"Монитор"

671 живеят втори живот

671 души живеят втори живот у нас след трансплантация на орган от трупен донор за последните пет години. Това показват данните от регистъра на Агенцията по трансплантациите.

43 трансплантации на органи са направени в България за по-малко от половин година. "За по-малко от шест месеца това е много добра бройка. Това се дължи на факта, че имаме много добри лекари и добре работеща Агенция по трансплантациите", коментира Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб".

"Сега"

МОН смята да издири и върне в училище 21 000 деца

Експертни екипи на МОН ще бъдат разпратени по общините, за да издирят всяко дете над 5 г. и да съдействат за записването му в детска градина или за връщането му в училище, ако то не посещава такова. Това е една от мерките за пълно обхващане на децата в образователната система, посочена от новия просветен министър Красимир Вълчев като основна задача пред екипа му. Става дума за около 21 000 деца.

"Дума"

Скандални назначения заляха кабинета

Скандали заради назначенията на "Обединени патриоти" тресат властта. Снимки на новия зам.-министър в МРРБ Павел Тенев с нацистки поздрав заляха интернет. Срещу зам.-министърката на здравеопазването Светлана Йорданова има сигнали за конфликт на интереси още от миналия кабинет, когато Петър Москов я назначава за секретар на Националния съвет по наркотични вещества, без да има квалификация. Браншови организации се обявиха против зам.-министъра на транспорта Ангел Попов и отказват да работят с него.

Юридическата гилдия пък недоумява как министърът на икономиката Емил Караниколов според официалната му биография е станал магистър по право в УНСС на 21 години. Баща му проф. Любен Караниколов е първият декан на Юридическия факултет във вуза.

"Капитал дейли"

Икономиката вече расте заради потреблението

Икономиката запазва темпа си на растеж от последните две години, като за първото тримесечие на годината увеличението е с 3.4% на годишна база. Това показват експресните оценки на Националния статистически институт (НСИ).

За разлика от предходните тримесечия обаче сега основният двигател на растежа е потреблението. Износът също расте, но не успява да компенсира силния внос. Така нетният принос на експорта се оказва отрицателен. Все още студен обаче остава двигателят на инвестициите и те продължават да спадат.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини