25 °C

Не достигат водоноските за 11-те села в димитровградско с проблеми с питейната вода

Проблем с водоноските възникна в община Димитровград, след като от вчера насам в общо 11 населени места имат завишена алфа активност в питейната вода, съобщи кметът Иво Димов. В момента местното ВиК разполага с две водоноски. Градоначалникът е търсил помощ от Пловдив и Стара Загора за осигуряване на допълнителни. Днес от Стара Загора се очакват 2 или 3 водоноски, помощ ще окажат и от Пловдив.  В момента само във Върбица има постоянна водоноска. В останалите села вода ще се осигурява по график.

"Изпълняваме предписанията на РЗИ - Хасково, криза с питейната вода няма", коментира още ситуацията Димов. В част от населените места по график се разпределят двете водоноски. В останалите села след обяд ще започне доставянето на бутилирана минерална вода за населението.

Димов допълни, че днес е имал среща с кметовете на населените места в общината и представители на училищата и детските градини, за да коментират проблема. Създадена е организация и в три училища и две детски градини в засегнатите села е доставена минерална вода.

"През септември месец миналата година изследванията отново са показали завишена алфа активност в част от населените места в общината, но ВиК е направило допълнителни изследвания. Те са показали, че общата индикативна доза е била в рамките на допустимото", коментира кметът.

Той заяви, че с водата на Димитровград и останалите села в Общината няма проблем. Уран над нормата има само във водата на село Върбица, а в Скобелево, Крум, Ябълково, Сталево, Бодрово, Воден, Черногорово, Радиево, Крепост и Горски извор говорим за завишена алфа активност, допълни кметът.

Сега отново са взети проби от водоизточните на засегнатите села, резултатите ще излезнат в рамките на 20-30 дни. До тогава в тези населени места забраната за употреба на водата остава.

Междувременно шефът на ВиК -Димитровград инж. Петко Ангелов информира, водоноските за селата се пълнят от Димитровград, където е доказано, че водата отговаря на показателите.

Видео репортаж по темата - вижте тук!


6 Коментара

Хороскоп за 26.04.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини