Отпада таванът за ин витро. Преглед на печата

Кадровите промени във властта и в частност оставката на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев - заради шеговита снимка с нацистки поздрав, са сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

"Оставката бе моя инициатива, обяви Павел Тенев на пресконференция около скандалата му снимка във "Фейсбук". "Съжалявам, че от една снимка се преекспонираха нещата и смятам, че най-правилното решение, което можеше да се вземе, е да подам оставка", продължи той. Така стеклите се обстоятелства са много неприятни. Доволен съм единствено от това, че никой не ме атакува за професионалните ми възможности и смятам, че следващият, който ще ме наследи, трябва да положи усилия в ресорите, които ще поеме, да даде най-добро от себе си, защото те са тежки и има нужда да се ръководят правилно", продължи Тенев. Да, може би това, което съм направил не беше правилно, но беше повече в подигравателен стил. Въобще не споделям тази философия. В момента се създава едно изкуствено напрежение и сега не е времето това напрежение да се пренесе към правителството", каза още той. Една от основните причина за оставката му, която бе приета от Бойко Борисов, е семейството. "Видях какво отражение дава това на близките ми и коментарите, които започнаха да се сипят. Прецених, че това е най-добрият вариант. Това е личен профил, там съм споделям много снимки и явно е имало някои, които ми изиграха лоша шега", завърши Павел Тенев." - в . "Стандарт".

"Премиерът Бойко Борисов прие подадената от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев оставка, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Мотивът на Тенев е създалото се напрежение около негово действие преди близо 10 години, което той не желае да се пренася върху работата на правителството." - в. "Труд".

"Павел Тенев е c изключително добpи пpофеcионални кaчеcтва. Тyк говоpим за подадена оcтавкa от cамия зам.-миниcтъp Повел Тенев. Когато cе обcъждаxа зам.-миниcтpите той бе пpедcтавен c добра биогpафия. Това, което е напpавил кaто поcтъпкa, cигypно е cниман от близък, не е cензация. Вcеки, който влиза в политикaта, тpябва да знае, че винаги може да бъде изваден. Това кaза пpед bТV шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов за cкaндала c Павел Тенев, заснет да покaзва нациcтки поздpав." - в. "24 часа".

"Министърът на правосъдието Цецка Цачева отмени заповед на служебния министър на правосъдието Мария Павлова и възстанови Любомир Талев на длъжност директор на дирекция "Съвет по законодателство". Той беше освободен от длъжност в изпитателния едногодишен срок на основание чл.12 от Закона за държавния служител. Решението за отмяна на заповедта е взето след преразглеждане на работата на служителя по негова молба. Преди време служебният министър на правосъдието Мария Павлова освободи директора на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев във връзка с изготвения Проект на Закон за допълнение на Закона българското гражданство и внесените с него промени в Изборния кодекс в частта "Заключителни разпоредби", сложени за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на правосъдието. Тогава от министерството заявиха позиция, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра." - в. "Стандарт".

"Изпълнителният директор на Агенцията по вписвания Елена Маркова е била освободена от длъжност, съобщи БГНЕС, позовавайки се на своя информация от Министерския съвет. Освобождаването на Маркова е станало по искане на министъра на правосъдието Цецка Цачева, което е било съгласувано от министър-председателя Бойко Борисов. Уволнението на Маркова е станало заради извършена цялостна ревизия, която е констатирала редица нарушения в Агенцията по вписвания през последните две години. Проверката е стартирала при управлението на служебния кабинет. Маркова бе назначена за ръководител на Агенцията по вписвания през март 2015 г. от квотата на Реформаторския блок. До назначаването на титуляр, управляващ Агенцията по вписвания ще е досегашния заместник изпълнителен директор." - в. "Сега".

"Министерският съвет е назначил общинския съветник от "Атака" Николай Пехливанов за областен управител на София-град, съобщиха от правителствената информационна служба. На днешното заседание е била освободена Диана Тонова, която беше назначена от временното правителство на Огнян Герджиков. За номинацията на Пехливанов се разбра минатала седмица от изквазване на лидера на "Атака" Волен Сидеров. От 2015 г. Николай Пехливанов е зам.-председател на Столичния общински съвет, като през 2011 г. беше кандидат за кмет на София. Той е и бивш депутат от парламентарната група на "Атака" в 41-то Народно събрание. Завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия. Пехливанов е строителен предприемач, собственик на курортни комплекси край Созопол. Заедно с Пехливанов, партия "Атака" издигна и друг свой бивш депутат - Илиан Тодоров, за поста на управител на София - област. Министерският съвет все още не е гласувал това предложение." - в. "Дневник".

Всекидневниците съобщават също, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов предлага да се изтегли докладът за отбраната, внесен от служебното правителство.

"Миниcтъpът на отбpаната Кpаcимиp Каpaкачанов има идеята да пpедложи да cе изтегли Доклада за cъcтоянието на отбpаната и Въоpъжените cили на Бългаpия пpез 2016 г., пpедава БГНЕС. Споpед Каpaкачанов, докладът, внеcен от cлyжебното пpавителcтво, е бил гpешĸa "c някои от фоpмyлиpовките". "Нямаме пpаво кaто xоpа, които cме загpижени за cъcтоянието на отбpаната, c подобни конcтатации да внаcяме cмyт в pедовете на аpмията, там има доcтатъчно пpоблеми, които тpябва де cе pешават, или пък да внаcяме cъмнения в cъзнанието на общеcтвото", кaза той пpед депyтатите от pеcоpната паpламентаpна комиcия. Той заяви пpед тяx и че ще пpедложи да cе изтегли този доклад и да cе пpеpаботи." - в. "24 часа".

"Военният министър Красимир Каракачанов ще изтегли доклада на предшественика си от служебния кабинет Стефан Янев за състоянието на отбраната, съобщи Канал 3. Това той обяви на първото заседание на ресорната парламентарна комисия, на което представи екипа си. Каракачанов окачестви като грешка крайните оценки в този доклад, а именно, че състоянието на армията е такова, че тя може само частично да изпълнява конституционното си задължение по опазването на суверенитета. В доклада беше посочено, че тя е в състояние само на 30% да го изпълнява... "Ще предложа да се изтегли и преработи този доклад - не да се заглаждат недоимъците в армията, а да се отправят повече препоръки. Този доклад създаде повече шум и излишни опасения в обществото", смята новият военен министър. "Да, проблеми в армията има, но не са натрупани през последните години", допълни той и напомни, че от доста време насам на войската се е гледало като на нещо, което може да почака. По-късно пред журналисти Каракачанов коментира, че подобен доклад е в състояние да демотивира и онези военни, които са в армията не заради заплащането и го правят с желание. "Моята идея е в този доклад да има повече конкретни препоръки, които, разгледани и от правителството, и от комисията по отбрана, да бъдат част от политиката, която ще се води, а не само да правим констатации. Констатациите са хубаво нещо - аз мисля, че с известни нюанси всички сме направили една и съща констатация", каза Каракачанов. Той призна, че лансира само своя идея без да я е консултирал с президента. Това е втори случай на ревизия на решение на служебния кабинет в сферата на отбраната, след като Каракачанов вече заяви, че правителството ще ревизира и позицията за покупка на изтребители Грипен. И анонсира, че отново ще обсъди трите оферти за нови самолети на ВВС." - в. "Труд".

Вестниците информират също, че отпада лимитирането на средствата за ин витро.

"Държавата махна тавана за финансиране на инвитро процедурите и вече държавният Фонд за асистирана репродукция ще дава пари за неограничен брой опити за зачеване. Същевременно ще се съкратят и сроковете за одобрение на финансирането. В момента двойките имат право на финансиране на не повече от 3 опита. За одобрение се чака почти година. "Приехме доклад на правителството, който безлимитно осигурява финансирането на необходимия брой инвитро процедури, колкото докторите преценят, че е целесъобразно и ефективно и щади съответно и жените. Изцяло даваме възможност на докторите да определят колко - 3-4-5-6, колкото преценят и поемат ангажимент", заяви вчера премиерът Бойко Борисов. По думите му ангажиментът е бил поет както в предизборната кампания, така и още в предишните кабинети. Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че технологично това, което са приели, е изменение в постановлението за изпълнение на държавния бюджет, с което на практика се осигурява ресурс толкова, колкото е необходим. Той припомни, че през миналата година за инвитро процедури от бюджета са били заделени 12 млн. лв. Тази година сумата е била същата, но ще бъде променена след падането на тавана. За всяка процедура фондът плаща до 5000 лева. Министърът на здравеопазването Николай Петров изтъкна, че освен отпадането на лимита основна промяна с правителственото решение е и скъсяването на сроковете за одобрение на двойките, които кандидатстват за държавна помощ за инвитро процедури. Заедно с това се увеличават опитите за забременяване и се дава възможност на жени с онкологични заболявания също да кандидатстват пред фонда, който тепърва ще може да реимбурсира и замразяване на яйцеклетки и ембриони при хора с ракови заболявания. "Това, което предложихме на правителството, е фондът за инвитро да започне да работи по-бързо и хората, които са ангажирани и са подали документи към фонда, ще бъдат одобрявани в рамките на 5-6 месеца", каза д-р Георги Стаменов, който коментира в МС решението на кабинета. "По този начин България става сред трите държави в Европа, които обръщат най-сериозно внимание на тази процедура", посочи той. "Всяко бебе, което иска да се роди в България, ще има тази възможност", заяви той. Мария Янева, председател на Фондация "Искам бебе", посочи, че взетото решение изцяло ще бъде в подкрепа на пациентите и най-вече ще реши един много голям проблем на нашата държава - демографията." - в. "Сега".

"Днес, с помощта на "Обединени патриоти", пария ГЕРБ е изпълнила едно от предизборните си обещания - безлимитно финансиране на инвитро процедурите. Това обяви в интервю за Би Ти Ви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Много са тези, които искат да се провали това правителство, някои се стараят да ни отклонят от пътя, който сме начертали. Но днес беше доказано, че ние изпълнихме едно от предизборните си обещания - за инвитро процедурите. На база стабилността, която имаме днес и приходите от приходните агенциите, ние поехме ангажимент за асистирана репродукция да се отпускат толкова пари, колкото са необходими за всички кандидати за инвитро процедури и опити без ограничение", подчерта Цветанов с уточнението, че над 145 хил. семейства желаят да минат през инвитро процедура. "За децата с увреждания също вече се осъществява диалог със социалното министерство", обяви Цветанов." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини