Какво ще се случи, ако Земята започне да се върти по-бързо

Има толкова неща, за които да се тревожите – ядрена война, климатични промени, дали си миете зъбите правилно. Скоростта на въртене на Земята едва ли е на челните места в списъка ви, просто защото планетата ни едва ли ще ускори ход скоро, но дори и да го направи вероятно ще сте твърди мъртви, за да се разтревожите. И въпреки всичко, експерти споделиха мислите си относно това какво би се случило, ако Земята започне да се върти по-бързо.

Нека първо уточним с каква скорост се върти светът в момента. Това всъщност зависи от местоположението, защото планетата се върти с по-висока скорост около екватора.

Ако скоростта на Земята се увеличи дори само с 1.5 км/ч , морското равнище около екватора ще се повиши с няколко инча, защото водата от полюсите ще започне да се стича натам. Може да ни отнеме няколко години да го забележим, твърди Витолд Фражек – анализатор в ESRI.

Далеч по-бързо ще забележим случващото се със сателитите. Геостационарните сателити обикалят в орбита около планетата със скорост равна на скоростта на Земята. Ако планетата започне да се върти по-бързо с 1.5 км/ч, спътниците вече няма се намират в най-подходящата си позиция, а това означава, че сателитните комуникации, телевизионното излъчване, военните и разузнавателните операции ще бъдат нарушени, макар и временно. Тъй като някои сателити носят гориво на борда си, биха могли да регулират позицията и скоростта си, други обаче ще трябва да бъдат заменени, а това е твърде скъпо.

Загуба не тегло

 Центробежната сила от въртенето на Земята непрекъснато се опитва да ви изхвърли, подобно на дете застанало на ръба на въртележката. Засега обаче гравитацията надделява и ви държи на земята. Ако планетата започне да се върти по-бързо, центробежната сила ще се увеличи.

Ако в момента тежите 68 кг в арктическия кръг, на екватора ще тежите с половин килограм по-малко. Причината е допълнителната центробежна сила, тъй като екваторът се върти по-бързо. Ако скоростта на Земята се увеличи, теглото ви ще намалее още повече.

Учени от НАСА пресмятат, че ако скоростта на екватора достигне 28 390 км/ч, центробежната сила ще се увеличи дотолкова, че не практика ще сте безтегловни, ако изобщо останете живи.

Непрекъсната умора

Колкото по-бързо се върти Земята, толкова по-кратки ще са дните. Ако скоростта нарасне с 1.5 км/ч, дните ще намалеят с едва около 1.5 минути, биологичният ни часовник едва ли ще забележи промяната.

Ако Земята обаче започне да се върти с 160 км/ч по-бързо, продължителността на деня ще стане едва 22 часа. Телата ни ще го понесат трудно. По-късите дни вероятно ще се отразят и на животните и растенията.

Това обаче важи само, ако Земята забърза скоростта си внезапно. Ако ускорението отнеме милиони години, ще имаме време да се адаптираме.

По-силни урагани

Ако Земята започне да се върти по-бързо, атмосферата ще я последва, ние обаче едва ли ще забележим голяма разлика в моделите на времето. Температурните различия ще си останат основна двигателна сила за ветровете. Проявите на екстремно време обаче ще станат по-разрушителни. Ураганите ще се въртят по-бързо и ще генерират повече енергия.

Причината отново се крие в по-бързото въртене на екватора.

Ако планетата ни не се въртеше изобщо, ветровете от северния полюс щяха да духат в права линия до екватора и обратно. Но тъй като се върти, ветровете се отклоняват на изток. Явлението е известно като ефект на Кориолис, то е причината за въртенето на ураганите. Ако Земята ускори ход, ветровете ще се отклонят още по на изток.

Водни светове

Допълнителната скорост на екватора означава, че водата в океаните ще започне да се събира около него. Ако скоростта на Земята нарасне с 1.5 км/ч, нивото на водата около екватора ще се увеличи с 2.5 см в рамките на едва няколко дни.

При увеличение с 160 км/ч, екваторът ще започне да потъва. Амазонка, Северна Австралия, да не споменаваме островите от екваториалния регион ще се озоват под водата.

Ако скоростта на екватора се удвои, това ще е истинска катастрофа. Центробежните сили ще изтласкат десетки метри вода към екватора. Възможно е всичко да потъне под водата, с изключение на най-високите планини като Килиманджаро.

Междувременно допълнителните центробежни сили от ускореното с 1600 км/ч въртете на Земята означават, че на водата около екватора ще и е по-лесно да се пребори с гравитацията. Въздухът ще бъде наситен с влага. Обвити в гъста мъгла и облаци, тези региони ще бъдат засегнати от непрекъснати дъждове.

При скорост от 27 000 км/ч, центробежните сили ще се изравнят със силата на гравитацията. Това означава, че ще станем свидетели на дъжд в обратна посока. Капчиците вода ще започнат да се издигат нагоре в атмосферата. На този етап Земята ще се върти с 17 пъти по-висока скорост от сегашната, в екваториалните райони едва ли ще са останали живи хора, които да се насладята на явлението.

Земетресения

При изключително висока скорост от около 39 000 км/ч и в период от хиляди години, земната кора също ще се промени, тя ще стане по-сплескана около полюсите и по-изпъкнала около екватора.

Това ще предизвика чудовищни земетресения. Тектоничните плочи ще започнат да се движат много бързо и ще унищожат живота на планетата.

Вярвате или не, скоростта на Земята непрекъснато се колебае. Земетресенията, цунамитата, големите въздушни маси, топящата се ледена покривка също променят скоростта на въртене, макар и с милисекунди. Земетресенията обикновено забързват темпото на Земята, докато големите въздушни маси имат обратния ефект.

Скоростта на въртене на Земята се променя с времето. Преди около 4.4 милиона години се е образувала луната, след като нещо огромно се е сблъскало със Земята. По онова време планената ни вероятно е била с форма на сплеската футболна топка и се е въртяла толкова бързо, че дните са продължавали едва 4 часа.

След формирането на Земята, скоростта на планетата ни е намалявала с около 6 км/ч на всеки 10 милиона години, най-вече заради гравитационното привличане на Луната. По тази причина е много вероятно скоростта на въртене на Земята да продължи да намалява в бъдеще.

За да забърза ход, Земята трябва да бъде ударена от огромен обект, който най-вероятно ще втечни кората, т.е ние така или иначе ще сме мъртви.


Източник: popsci.com

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини