"Ройтерс": Екипът на Тръмп е обсъждал с руснаците таен канал за връзка с Путин

Майкъл Флин, който едва за 24 дни бе президентски съветник по националната сигурност, както и други съветници на предизборния щаб на Доналд Тръмп са провели поне 18 разговора по телефона или електронната поща с руския посланик в САЩ и други лица, свързани с Кремъл, в последните седем месеца от кампанията през 2016 г.

За тях не е съобщавано досега и те са част от комуникацията, която се анализира от ФБР и разследванията в американския Конгрес, съобщи "Ройтерс" в ексклузивен репортаж. Агенцията се позовава на бивши и настоящи официални лица в САЩ.

Те обясняват, че засега не виждат в контактите да се съдържат доказателства за нещо незаконно или за уговорки между щаба на Тръмп и Русия. Но разкриването им може да увеличи натиска над президента да предостави на ФБР и Конгреса пълни подробности за контактите си с руски официални лица и хора, свързани по някакъв начин с Кремъл, по време на изборите и веднага след вота на 8 ноември.

Шест от контактите са телефонни разговори между руския посланик Сергей Кисляк и съветници на Тръмп, включително Майкъл Флин, твърдят трима от източниците на "Ройтерс".

Тези разговори са станали по-чести след 8 ноември и в тях е обсъждано как да се изгради поверителен канал за комуникации между президентите Тръмп и Владимир Путин, който да заобикаля бюрокрацията на структурите за национална сигурност на САЩ. Причината била, че и двете страни в разговорите смятали тези структури за враждебно настроени към перспективата да се подобрят отношенията между Вашингтон и Москва, казват четирима настоящи служители на американската администрация.

Обсъжданите теми засягали още санкциите срещу Русия, сътрудничеството в борбата с "Ислямска държава" в Сирия и удържане на Китай, който става все по-активен в световен план.

Контактите са от периода април-ноември 2016г., т.е. съвпадат с времето, когато според американските служби е била особено активна руската кампания за дискредитиране на вота, както и усилията да се повлияе на избора на американците в полза на Тръмп.

Белият дом, адвокатите на Флин и руското външно министерство са отказали коментар пред "Ройтерс" преди публикуването на репортажа. Говорител на руското посолство във Вашингтон заявява: "Не коментираме всекидневните си контакти с местните фактори".

Източници, запознати с хода на разследванията в Сената и Камарата на представителите, казват, че сенатори и конгресмени са посетили ЦРУ и Агенцията за национална сигурност, за да се запознаят със съдържението на разговорите и с други документи, свързани с контактите между хора на Тръмп и руски лица - официални и близки до Путин.

Един от хората от кръга на Кремъл е Виктор Медведчук, украински олигарх и политик, споделят трима от източниците на "Ройтерс". Агенцията не знае с кого е разговарял той, но основната тема била руско-американското сътрудничество. Владимир Путин е кръстник на дъщеря му. Досега Медведчук отрича да е имал контакти с когото и да е от кампанията на Тръмп.

В разговорите по време на кампанията руски официални лица са изтъквали прагматичен и делови подход, внушавайки на екипа на Тръмп, че могат да постигнат споразумение чрез съсредоточаване върху икономическите и други общи интереси, докато спорните и деликатни въпроси биват оставяни встрани, разказват още източниците на "Ройтерс".

Ветерани от предишни кампании казват, че не е необичайно преди избори да се поддържат някакви контакти с представители на друг идържави. Но според тях броят на разговорите и писмата между помощниците на Тръмп и руснаците е необичаен.

Освен Медведчук и Кисляк, самоличността на другите свързани с Путин участници в тази комуникация е засекретена. Имената на хората около Тръмп, с изключение на Флин, са прикрити в разузнавателните доклади, защото така изискват американските закони. Но официалните лица имат право те да им бъдат съобщени.

Флин предложи да свидетелства пред Конгреса в замяна на имунитет от съдебно преследване, но това бе отхвърлено от Комисията по разузнаването към Камарата на представителите.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини