10 °C

"Окжа" - филмът на Netflix, който скандализира и разнежи Кан (трейлър)

"Окжа" е фантастичен филм за момиченце от диво и далечно място, което си има за най-добър приятел генно модифицирано супер прасе. Голям и много вкусен приятел. Което е привлекателно качество за голяма интернационална корпорация. Затова момиченцето се хвърля в големия свят на тази голяма корпорация, готово на всичко, за да си върне Окжа.

Филмът на Netflix попадна в официалната селекция на фестивала в Кан, което се случва за първи път и предизвика дебат за киното и дигиталното разпространение. Спорът телевизор/компютър/смартфон срещу големия екран се разгоря с нова сила, включително в контекста на правата за разпространение. "Окжа" е спорен, защото продуцентът Netflix отказа да се прожектира във френски кина.

Нов скандал се оформи, след като в петък прожекцията му на филмовия фестивал в Кан бе спряна заради технически проблеми в първите десетина минути на филма.

"Окжа" с участието на Тилда Суинтън и Джейк Гиленхал предизвика реакции в публиката още с появата на логото на Netflix в началото. Но след това стана ясно, че филмът е пуснат в грешна пропорция.

Филмът бе спрян и рестартиран без обяснение. Някои филмови журналисти по време на прожекцията качиха видеоклиповете с шеги в социалните медии: "Вторият път из публиката отново имаше възбуда заради логото на Netflix, но имаше и известно развеселеняване в същото време и топли аплодисменти в края".

В изявление на филмовия фестивал в Кан се казва, че "отговорността за инцидента е изцяло на техническата служба на фестивала, която поднася извинения на рецисьора и неговия екип, на продуцентите и публиката".

По-рано тази седмица председателят на журито в Кан Педро Алмодовар заяви, че се съгласил, че филмите трябва да бъдат гледани в кината, ако производителите искат да те бъдат взети предвид.


Още по темата

Хороскоп за 22.11.2017

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини