Козето мляко е по-полезно от кравето

Кравето мляко понякога е истинско предизвикателство за телата ни. По някаква причина то причинява повече възпаления от глутена.

Козето мляко обаче е добра алтернатива.

Макар да не е особено популярно в Западния свят, козето мляко е една от най-консумираните млечни напитки в останалата част от света – при това неслучайно – то е изключително вкусно и пълно с хранителни вещества.

Козето мляко съдържа наситени мастни киселини, калций, фосфор, калий, магнезий, желязо, цинк, витамин А, витамин В2, витамин С и витамин D.

Ползи от козето мляко

1. Усвоява се по-лесно.

Макар съдържанието на мазнини в кравето и козето мляко да е еднакво, мастните глобули в козето са по-малки, това улеснява храносмилането. След като достигне стомаха, протеинът в козето мляко образува по-мека извара от кравето мляко – едва 2% от козето мляко представлява извара, в сравнение с 10%-те процента в кравето мляко. Това означава, че тялото ви усвоява козето мляко по-лесно, в сравнение с кравето.

Козето мляко съдържа по-малко лактоза. Тъй като повечето хора в действителност не са алергични към лактозата, както си мислят, а просто им е по-трудно да я обработят – козето мляко е отлична алтернатива.

2. Съдържа по-малко алергенни протеини и причинява по-малко възпаления

Повечето хора алергични към кравето мляко, са всъщност алергични към един от протеините в него – А1 казеин. В допълнение, кравето мляко е алерген номер 1 сред децата, тази непоносимост може да се запази и в зряла възраст. Причината е, че кравето мляко съдържа над 20 различни алергена, причиняващи алергични реакции, които често се бъркат със симптоми на сезонна алергия, сред тях треска, хрема, болки в стомаха и бебешки колики.

Какъв е проблемът с А1 казеина ? Протеинът причинява възпаления при някои хора, а възпаленията са в дъното на множество заболявания. А1 казеинът може да предизвика проблеми с храносмилателната система, като синдром на раздразнените черва, болест на Крон и колит, както и някои по-малко очевидни проблеми като акне, автоимунни заболявания и екзема.

Макар млякото на някои породи крави да не съдържа А1 казеин, голяма част от говедата в САЩ, Западна Европа и Австралия са източник на протеина.

Млякото, съдържащо основно А2 казеин, не води до възпаления. Козето мляко съдържа единствено А2 казеин, което го доближава максимално до човешката кърма. Изследване сочи, че ако веднага след отбиване на бебето, се използва козе мляко, рискът от поява на алергии е по-малък.

3. Богато на калций и мастни киселини, но бедно на холестерол

И макар кравето мляко да се смята за една от най-богатите на калций храни, на бива да се притеснявате, че няма да получите достатъчно от ценния минерал, ако заложите на козе мляко. То всъщност е по-богато на минерали – съдържа 33% от препоръчителна дневна доза, в сравнение с 28% в кравето мляко.

Козето мляко съдържа много мастни киселини със средно дълга верига – 30-35% в сравнение с 20-25% в кравето мляко. Тези мастни киселини доставят енергия, несъхранена в мастни депа, понижават холестерола и биха могли дори да помогнат за лечението на коронарни заболявания и чревни нарушения.

Но това не е всичко. Козето мляко повишава добрия холестерол. Лечебните му свойства наподобяват тези на зехтина, затова то се използва за поддържане нивата на холестерола.

4. Поддържа кожата в добро състояние

Мстните киселини и триглицеридите в козето мляко поддържат не само работата на червата, но подобряват и външния ви вид. Овлажняващите му свойства правят кожата мека. Козето мляко е богато на витамин А, който подобрява тена и цялостния вид на кожата и облекчава акнето. Млечната киселина в козето мляко ще помогне на тялото ви да се оттърве от мъртвите кожни клетки и ще подобри тонуса на кожата.

Тъй като киселинността на козето мляко е подобна на тази в човешкото тяло, то се абсорбира през кожата с по-малко раздразнения и контролира разпространението на бактериите.

5. Абсорбира хранителни вещества и минерали по-добре от кравето мляко

Макар кравето и козето мляко да имат еднакъв минерален състав, козето е по-полезно.

Изследвания откриха, че хранителни вещества като калций, магнезий и фосфор се усвояват по-лесно когато влизат в състава на козето мляко. Заради усвояемостта на минералите, козето мляко е обещаващо при лечение на анемия и костна деминерализация. В допълнение то е полезно при дефицит на желязо и магнезий.

Учени твърдят, че козето мляко трябва да се консумира редовно от хора с малабсорбция, анемия, остеопороза и след продължително лечение с железни добавки.

Редовната употреба на козе мляко помага на организма да усвои желязото и ускорява регенерацията на хемоглобина, това го прави изключително полезно за лечение на остеопороза и анемия. Цинк и селен във високи дози предпазват от нервнодегенаративни заболявания.

Единствения недостатък на козето мляко е, че се предлага на по-малко места и е по-скъпо.

Овче мляко

Съществува още един претендент сред млеката – овчето. Това кремообразно мляко е доста подобно на козето, всъщност в много отношения дори по-здравословно. Една чаша овче мляко съдържа повече калций, въглехидрати и протеини от козето. Овчето мляко е богато и на множество витамини и минерали като витамин В12, витамин С, фолат и магнезий.

Овчето мляко се усвоява по-лесно от организма, подобно на козето, благодарение на малките мастни глобули. То съдържа същото количество мастни киселини със средно дълги вериги.

Защо тогава малко хора залагат на него ? То е богато на мазнини, а това отблъсква мнозина. Макар мазнините да са основно мононаситени и полинаситени, една чаша съдържа двойно по-голямо количество от тях, в сравнение с кравето и козето мляко.

Овчето мляко също се намира по-трудно.

Най-добрият начин за консумация на козе мляко е да си го осигурите сурово. Ако такова не се предлага във вашия регион, има и други възможности – основно във ферментирали продукти. Те увеличават количеството на полезните бактерии, поддържат ви в добро здравословно състояние и подпомагат усвояването на хранителните вещества. Сред ферментиралите продукти е и кефирът.

Тази напитка подсилва имунната система, подобрява костната плътност, предпазва от алергии и дори облекчава непоносимостта към лактоза.

От козето мляко се прави и сирене.

Ако едва сега започвате да консумирате кози продукти, вероятно се притеснявате от козия аромат, в този случай най-добре е да заложите на охладено козе мляко, при което ароматът е по-слабо изразен.

Козето мляко може да се използва като заместител на кравето във всякакви рецепти. При затоплянето му обаче се проявява козият му аромат.

От него се приготвят вкусни десерти, съчетава се добре и в смутита – комбинирайте любимите си плодове, добавете малко козе мляко и пасирайте.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини