Швейцария избра да се откаже от ядрената енергетика

Швейцария е на път да се откаже напълно от ядрената енергетика. Това показват предварителните резултати от провелия се в страната днес референдум. Според първите данни на института gfs.bern след затварянето на секциите, с „да“ са гласували 58% от гражданите, съобщава БНТ.

След окончателните резултати страната ще трябва да разработи план за постепенно спиране на ядрените мощности. 

Окончателните резултати се очакват по-късно днес, но поддръжниците на реформата вече ликуват.

"Това е исторически ден за страната", каза „зеленият“ депутат Адел Торенс Гумаз пред телевизионния канал RTS. Според него така Швейцария най-накрая ще влезе в 21 век по отношение на ядрената енергия. 

Скоро след трагедията в японската ядрена централа „Фукушима“ през март 2011 г., правителството реши да закрие атомните си централи. Новата енергийна стратегия е в процес на разработка.

Целта вече е да се увеличи зависимостта от хидравличната енергия, както и от възобновяеми източници - слънчева, вятърна, геотермална и енергия от биомаса.

Правителствената енергийна стратегия за 2050 г. иска да изведе от експлоатация петте стари реактора, които днес произвеждат около 1/3 от електроенергията на страната, тъй като те достигат края на безопасното им експлоатационно време. Но тъй като всички швейцарски ядрени централи имат отворени лицензи за експлоатация, няма ясна крайна дата, която да определи кога трябва да бъдат затворени.

Миналия ноември швейцарските гласоподаватели отхвърлиха призива за ускоряване на премахването на инсталациите, които искаха да ограничат експлоатационния живот до 45 години, в ход, който щеше да принуди три от петте реактора да приключат тази година.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини