Анкета измести общественото обсъждане за химн на Димитровград

    Под формата на анкета премина снощи общественото обсъждане за избор на химн на Димитровград. То бе насрочено в зала "Гросето", където присъстваха много културни дейци, общински служители, общественици и граждани.

    В началото зам.председателят на Общинския съвет Юлиян Семерджиев припомни, че по повод 70-годишнината на Димитровград местният парламент е обявил конкурс и одобрил комисия, която е свела предложенията за тържествена песен на града до 3 броя.

    "Понеже се касае за избор на музикално произведение и това е строго индивидуално, а Община Димитровград няма заложени критерии за провеждане на обществено обсъждане, предлагам то да протече под формата на анкета", заяви Семерджиев. Мотивира се, че така хората ще оценят пряко как въздейства всяко едно от произведенията и ще се гарантира безпристрастност.

    Зам.председателят на ОбС допълни, че анкетата е анонимна, а резултатът от нея - препоръчителен. Последната дума при определяне на химна на Димитровград има Общинският съвет, който ще обсъжда вариантите на свое заседание.

    Той заяви, че е солидарен с решението на комисия за химна, че всички подадени предложения са стойностни и заслужават да бъдат издадени в сборен албум по повод 70-годишнината на Димитровград.

    Чуха се реплики, че така се измества смисъла на общественото обсъждане."Това не е обществено обсъждане, защо ни губите времето", коментира бившият общински съветник Калина Монева. Композиторът Стефан Статев предложи да се отложи общественото обсъждане след като бъдат издадени в албум всички подадени в конкурса произведения, за да могат хората да преценят по-добре.

    "Тук присъстваме поне 50 човека, няма как да се чуят 50 мнения", отговори Юлиян Семерджиев. Допълни, че обсъждането не може да се отложи, тъй като се спазват процедурите и решението на местния парламент.

    "Любимата песен на димитровградчани я няма" - бе друга от репликите в залата, след като стана ясно, че сред трите одобрени от комисията предложения не присъстват песните, за които имаше най-много коментари в социалната мрежа в последните дни.

    Става дума за песента по текст на Атанас Капралов и в изпълнение на Ваня Костова и за произведението на Стефан Статев, изпълнено от децата от ДВГ „Слънчогледи“. Така поддръжниците на двете песни напуснаха залата.

    По три пъти бяха изслушани трите музикални творби. След избор на комисия, която да осъществи гласуването, останалите граждани дадоха своя вот за едно от трите предложения. Това бяха Свещен град“ с автор на текста Петко Каневски и музика на Ваня и Ангел Ангелски, „Химн на Димитровград“ с текст на Ана Топалова и музика на Минко Ламбов и „Здравей Димитровград“ по текст на Атанас Капралов и музика на Хайгашод Агасян.

    Най-много гласове - 36 набра "Свещен град", 15 бяха гласувалите за "Здравей, Димитровград", а 3 гласа набра "Химн на Димитровград". Три от пуснатите в урната анкетни карти бяха недействителни. Така до края на месец юни Общинският съвет трябва да се произнесе кой ще бъде химна на Димитровград.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ав
      Автор
      11 -1
      09:44, 23 май 2017
      Не можеше ли анкетата да е онлайн. Може ли всички димитровградчани да се набутат в тая зала. Или останалите нямат право на глас?
      • Ch
        chi
        12 -1
        09:58, 23 май 2017
        Не може, понеже едни хора трябва да вземат едни пари затова, се прави така
    • 2
      Пр
      Присъствали
      10 -2
      10:50, 23 май 2017
      Естественно ,че Каневски ще спечели. Като си беше довел антуража от библиотеката и духовия оркестър да гласуват за него. Абе пак нагласена работа. Защо въобще се прави обшественно гласуване като всичко е ясно, и не накрая подкрепям коментара-да бяхте пуснали и другите песни и хората да могат онлайн да гласуват. Но после тяхото мнение да се зачете а не пак каквото реши комисията.Просто да хвърлим прах в очите на хората
    • 3
      Ва
      Василева
      3 -8
      11:04, 23 май 2017
      Не е редно да се казва, че песента на по текст на... Виж коментара
    • 4
      Di
      Dimitrovgradqanka
      7 -2
      18:53, 23 май 2017
      A питате ли се защо се случи този цирк? Защото Иво се е обградил с лакеи, дето го подвеждат на всяка крачка... Всички знаят, че Петко е гола вода като поет, ама дай да го бутаме и соо пъть, щот е голям лизач!!!! Лизач, лизач, ама в случая не става дума за лизане, а за химн – за него е нужен и малко талантец..... "Здравей, Димитровград" е доказана песен, престанете да ни пробутвате глупостите на Каневски, аман!!!!!!!!!!
    Последни новини