Приемат в еврозоната всички членки на ЕС. Преглед на печата

Вестниците в сряда съобщават, че европейската комисия ще предложи да бъдат приети в еврозоната на всички страни от ЕС, които все още не са въвели еврото.

"Европейската комисия ще представи следващата седмица предложение, което ще направи примамливо приемането на единната валута за всички страни от съюза, които все още са извън еврозоната. Това съобщи в Брюксел еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси. Според "Ройтерс" това е част от усилията да бъде сплотена преди началото на преговорите за Брекзит групата ЕС-27 - държавите, които ще останат след напускането на Великобритания. Агенцията допълва, че предложението ще се съдържа в очертаването на бъдещето на еврозоната. То ще е част от по-широк план на Еврокомисията за реформиране на съюза след Брекзит и сред прилив на евроскептични настроения. "Ще се опитаме да изработим рамка, която да е толкова привлекателна, че да е - както казват във филмите - "предложение, което не можеш да откажеш". Така Московиси отговори на въпроси на журналисти за подробности за неговата инициатива "за приключване на икономическия и монетарен съюз до 2025г." Според него след Брекзит икономиката на ЕС ще бъде още по-силно доминирана от еврозоната и това би трябвало да е мотив към онези извън нея да се присъединят. Всички страни от ЕС с изключение на Великобритания и Дания, са задължени да приемат еврото, но не е фиксиран срокът, в който те трябва да се откажат от националната си валута. Московиси изтъкна, че всяка държава трябва да се движи към единната валута със собствено темпо, както и че Еврокомисията няма нито правомощията, нито желанието да принуждава когото и да е да направи това в определен срок. Затова той предпочита да говори за примамливи предложения, вместо за настояване за по-бързо движение към еврото..." - в. "Дневник".

"В страните извън еврозоната общественото мнение по-често е против раздялата с националната валута. В Полша - най-голямата икономика от Източна Европа, 57% са срещу еврото, показа проучване на "Евробарометър", публикувано през декември. Несъгласните доминират още в Чехия, Швеция, Дания и България, докато в полза на еврото се изказват в Унгария, Хърватия и Румъния. Идеите за засилена интеграция на ЕС след напускането на британците се засили през последните месеци и особено след победата на Еманюел Макрон на президентските избори във Франция. На първата му среща с канцлера Ангела Меркел двамата се обявиха дори за промени в основополагащите договори на ЕС. По същото време германският финансов министър Волфганг Шойбле предложи в интервю за италианския в."Република" да се създаде парламент на еврозоната. По думите му тази идея върви заедно със създаването на континентален фонд за спасяване на закъсали държави и той я е обсъждал с Макрон. Френският президент говори за общ бюджет и финансов министър на еврозоната, за което трябва да се внесат поправки в договорите на ЕС. Според Шойбле това е нереалистично, защото са промяната е нужно единодушие на всички държави от съюза, а в някои случаи промените трябва да преминат и през национални референдуми. Идеята му за парламент на еврозоната е за консултативна институция към Европейския стабилизационен механизъм, съставена от членове на Европейския парламент. Засега всичко е на ниво представяне на виждания и идеи, защото всички искат първо да минат изборите във Франция и особено в Германия в края на септември. Освен това продължава спорът дали Еврокомисията да е водещият глас за засилване на политическата и икономическата интеграция. Друг много важен въпрос за бързо разширяване на еврозоната е дали може да се прекъсне връзката между държавния дълг и финансовия сектор на държавите, така че да не носят всички страни с евро колективна отговорност, когато закъса банка, притежаваща много държавни облигации от една от тях..." - в. "Сега".

Темата е тероризма е сред най-широко отразените на фона на кръвопролитния атентат в Манчестър.

"Към момента няма непоcpедcтвена заплаxа за cтpаната ни. Това е зaключението cлед заcеданието на Националния опеpативен щаб, pъководен от миниcтъpа на вътpешните pаботи Валентин Радев, инфоpмиpа pеcоpното ведомcтво. Изготвен е анализ и оценкa на pиcĸовете, включително - оценка на заплаxата от теpоpиcтичен aкт по доклад на cлyжбите. Потвъpдено е ниското ниво на заплаxа. Нивото на готовноcт оcтава "зелена cтепен" - поcтоянна готовноcт, и "жълта cтепен" - за cлyжбите, както и по отношение на тpанcпоpтната инфpаcтpyктypа. Пpедпpиети cа меpки за оcигypяване на заcилено полицейcко пpиcъcтвие на меcтата c виcока поcещаемоcт." - в. "24 часа".

"Предприети са всички мерки за защита на българските граждани, обяви главният секретар на МВР Младен Маринов за ситуацията след атентата в Манчестър. Незабавно от вътрешния министър беше свикан щаб, който се събира при такива ситуации. На него присъстваха всички членове, които имат ангажименти и ресурс да работят по противодействие на тероризма. Обсъдени бяха заплахите, информацията, която имаме. Щабът взе решение, което е публикувано на страницата на МВР, в такива случаи повече информация и от различни лица не бива да се дава", каза още главен комисар Маринов. Към момента няма промяна на нивата на заплаха и не се налага промяна на нивата за готовност. Зелен код по отношение на страната, жълт код има за службите, които имат ангажимент по прилагане на полицейски правомощия. Код жълт остава за транспортната инфраструктура, говорим за аерогари и места, които се посещават от много хора. Решението на щаба е публикувано, за да не създава излишна паника сред хората. Смятаме, че взетите мерки на този етап са достатъчни", допълни той. До момента относно прояви, независимо какво се случва по света и има ли терористичен акт,винаги са се взимали достатъчно мерки. Всяко масово мероприятие крие своите рискове. Утре е 24 май - национален празник, предвидени са най-различни мероприятия, всички необходими мерки ще бъдат взети с оглед сигурността на гражданите", заяви главният секретар на МВР." - в. "Стандарт".

"Терористичният акт в Манчестър показа, че няма държава, която да е застрахована от нападение. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов за Би Ти Ви. Според него е имало пропуск при това масовото мероприятия. "Разбира се, че със Закона за борба с тероризма, който приехме в 43-ия парламент, ние успяхме да създадем една законодателна рамка, която да подобри координацията и възможността при необходимост този Национален оперативен щаб да се събира. Ръководител е вътрешният министър", коментира той. Той поясни, че няма потенциална заплаха за страната ни, но е направен цялостен анализ на постъпилата информация от представителите на службите и оценката за възможния риск за България. По думите му в страната ни се предприемат необходимите мерки, но не е необходимо да бъдат споменавани. "В последните няколко месеца, всички масови, мероприятия, които има, се създават допълнителни мерки, които да ограничат възможността за възникване на подобен подход за извършване на терористичен акт", каза той и посочи, че колегите му обменят информация с европейските ни партньори и съседи." - в. "Стандарт".

"По повод кървавия терористичен атентат в Манчестър, Великобритания, Негово Светейшество Българския патриарх Неофит изпрати своите съболезнования до Нейно Величество Елизабет II, кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и до Архиепископа на Кентърбъри Джъстин Улби, съобщиха от пресцентъра на Светия Синод на БПЦ. В съболезнователното писмо се казва: "С дълбока тъга и болка приехме известието за кървавия терористичен атентат на 22 май в Манчестър, при който бе прекъснат в ранна възраст живота на повече от 20 души и десетки невинни бяха ранени. Този акт е поредното грубо посегателство срещу най-ценния дар от Бога - живота, срещу мира, доверието и любовта между хората.

Ние всички сме чеда на един Небесен Отец и в дни на скръб и изпитания не можем да останем безпричастни към болката и смущението, обзели в този тежък момент британския народ. Ето защо, от свое име и от името на клира и миряните на Българската православна църква, изказвам най-искрени съболезнования на Вас и близките на загиналите и пострадалите. Молим Всеподателя Бога - "Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб" /2Кор. 1:3/, да даде сили на всички скърбящи да превъзмогнат мъката от тежката загуба и скорошно възстановяване на пострадалите, а на всички нас - благодатни сили и мъдрост, за да живеем достойно, в мир и добра воля помежду ни!" - в. "Труд".

Идеята за разсекретяване на стенограмата от консултациите за КТБ в президентството също е във фокуса на всекидневниците.

"Премиерът Бойко Борисов подкрепи разсекретяването на стенограмата от консултациите за КТБ в президентството, проведени на 29 юни 2014 г. Според него фалитът на банката е тема с изключителен обществен интерес и публикуването на разговорите, проведени дни след поставянето на КТБ под специален надзор, ще създаде възможност за обективно мнение за предприетите от институциите действия. Освен това ще отговори на очакванията за прозрачност. Позицията на премиера е в отговор на постъпило писмо от президента Румен Радев. В него се иска съгласие на премиера да станат публични разговорите за КТБ. Те се проведоха при президента Росен Плевнелиев девет дни след като КТБ затвори и бе обявена от БНБ под специален надзор. В срещата участваха тогавашният премиер Пламен Орешарски, министърът на финансите Петър Чобанов, председателят на Народното събрание Михаил Миков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, управителят на БНБ Иван Искров, банкери и представители на парламентарно представените формации. Тогава изтече информация, че някой от участниците е поискал въвеждане на банкова ваканция. "Още в петък съм подписал писмено съгласие до президента Румен Радев за разсекретяване на стенограмата. Правил съм две искания за същото и до предишния ни държавен глава. Както виждате, последователен съм и държа на думата си. Не мога да коментирам дали тази стенограма ще разкрие виновника за фалита на КТБ, но смятам, че тя трябва да се отвори, след като има обществен интерес за това", коментира бившият лидер на БСП и шеф на НС Михаил Миков пред "Сега". Ексфинансовият министър Петър Чобанов заяви, че също не е против разсекретяването на документа. "Ще отида до президентството да се запозная със стенограмата, за да видя дали тя отразява вярно казаното на срещата. Принципното ми мнение е, че тя трябва да се разсекрети, след като общественият интерес към нея е висок. Нека не коментираме сега дали стенограмата ще изясни събитията около КТБ, а да оставим обществото да си състави мнение, след като се запознае със съдържанието й", допълни Чобанов." - в. "Сега".

"Аз лично не cъм полyчил пиcмо, но cмятам, че разсекретяването ще е гpyба гpешка на пpезидента Радев. Ще cе cъcипе пpезидентcкaта инcтитyция кaто мяcто за чеcтен, мъжки pазговоp. Вcички, които ще cъбиpа Радев, ще отиват c наглаcата, че ги cнимат кaмеpи. Това кaза пpед "24 чаcа" бившият пpезидент Роcен Плевнелиев. Ситyацията е кaто c pефеpендyма на Слави. Той бе очевидно пpотивоконcтитyционен и незaконен, но никой дpyг оcвен мен не cе оcмели да кaже не. Ако не бяx го напpавил, cега Динко c АТВ-то от Ямбол можеше да е полицейcки шеф. Мен не ме е cтpаx от нещата, които cа cе говоpили. Напpотив, аз ще изляза геpой ат този pазговоp, нe ценното мy беше, че вcички yчаcтници в заcеданието бяxа пpеделно откpовени - шефът на БНБ и политиците..." - в. "24 часа".

Празникът на българската писменост и култура също е сред актуланите теми на вестниците.

"Полски дипломати четат произведения на български класици за 24 май Дипломатите от полското посолство в България решиха да отбележат по оригинален начин 24 май, Ден на българската просвета, култура и писменост. Облечени в традиционни народни носии, те четат откъси от произведения на класици на българската литература. Сред избраните произведения са "Върви, народе възродени" на Стоян Михайловски, "Татковино" на Петко Славейков, "Родина" на Пейо Яворов и "Родна реч" на Ран Босилек. Миналата година по случай 2 юни те изпълниха "Обесването на Васил Левски"." - в. "Сега".

"Грандиозно честване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ще има в Пловдив тази сряда. За първи път през тази година по пътя на традиционното шествие на 24 май ще бъдат разположени 6 отделни сцени с концертна програма. Изборът не е случаен, защото 6 е броят на буквите в думата "ЗАЕДНО", която е мотото на "Пловдив - Европейска столица на културата - 2019". Първата сцена ще е на площад "11 май" пред ПХГ "Св. св. Кирил и Методий", втората - пред сградата на БНБ на ул. "Райко Даскалов", третата - на Римския стадион, четвъртата - на Стълбите на Каменица, петата - на площад "Стефан Стамболов" пред сградата на общината, а шестата - пред бившия Партиен дом на площад "Централен". За първи път през 21-ви век колоната от ученици, учители и ВИП-персони ще продължи до площад "Централен". Именно там ще е кулминацията на тържествата навръх 24 май - общото изпълнение ЗАЕДНО на над 320 певци от пловдивските хорове. Всички те заедно под диригентството на доайена на хоровото изкуство в Пловдив Златина Делирадева ще изпълнят 3 песни - "Де е България?", Химна на Пловдив и "Върви, народе възродени". Тържествата в града под тепетата ще започнат в 9 часа с връчване на почетния знак, почетната значка и грамоти на Пловдив на заслужили дейци в Актовата зала на ПХГ "Св. св. Кирил и Методий". По същото време в едноименния храм ще бъде отслужена празнична литургия от пловдивския митрополит Николай. След това владиката ще отслужи молебен пред паметника на славянските равноапостоли и ще поведе шествието заедно с кмета Иван Тотев и губернатора Здравко Димитров." - в. "Труд".

"Поне 68% от българите и техните семейства не са купували книга през последната една година, сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", направено по повод 24 май. То е проведено сред 819 пълнолетни българи между 4 и 11 май и е част от изследователската програма на агенцията, независима от външно финансиране. 32 на сто от анкетираните твърдят, че те или семействата им са купили поне една книга в последната година. 13% заявяват, че са взимали книги от библиотека в последната една година. Останалите 87 на сто твърдят, че не са. Добрите новини са, че почти половината от хората на възраст между 18 и 35 г. са си купували книги през последната година, а една четвърт от най-младите са взимали книга от библиотека. В сравнение с 2010 година, когато "Галъп интернешънъл" има подобно проучване, процентът на хората, които не са закупили нито една книга през последната година, се увеличава. Като причина се посочват засилващата се тенденция към ползване на онлайн литература и затрудненият достъп до книги. Според данните делът на четящите е съставен предимно от млади хора с висше образование, населяващи по-големите градове. Жените, които са закупували книги или са взимали от библиотека, са два пъти повече от мъжете." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини