Разбиха група за трафик на мигранти, действала в Хасково, Севлиево, Димитровград и Кула

Изображение 1 от 2

    Полицията и прокуратурата разбиха канал за трафик на мигранти от Турция през България за Сърбия, съобщи главният секретар на МВР Младен Маринов. Акцията е осъществена в четири града - Кула, Хасково, Севлиево, Димитровград.

    Задържани са били 20 души, сред които и ръководителят на организираната престъпна група; На шестима са повдигнати обвинения и наложени 72-часови мерки за неотклонение

    Мащабната специализирана полицейска операция за неутрализиране на канал за незаконен трафик на мигранти през границата на страната е проведена на 22 май. 

    По групата се работи от няколко месеца, каза още Маринов.

    Разбитият трансграничният престъпен канал е бил за трафик на мигранти от Турция до София и впоследствие от българската столица за Сърбия и Румъния – обясни Антон Славчев, директор на Дирекция „Миграция“ в ДАНС. 

    Част от членовете на групата, в която са участвали български и чужди граждани, са имали за задача да осигурят незаконното преминаване на турско-българската граница и превозването на мигрантите до София. Останалата част от престъпната група се е занимавала с осъществяването на трафика им през граница за Сърбия и Румъния. Според първоначалните данни, голям брой хора са преведени през канала срещу суми между 700 и 1200 евро на човек.

    В рамките на операцията са извършени процесуално-следствени действия на 21 адреса на територията на София, София-област, Кула, Видин, Хасково, Севлиево и Димитровград, с полицейска мярка за срок до 24 часа са били задържани общо 20 души – българи и чужденци, между които афганистанци и сирийци.

    Иззети са множество мобилни апарати и SIM карти – информира наблюдаващият прокурор Станкова. На шестима български граждани, сред тях и ръководителят на престъпната група – натурализиран българин, са повдигнати обвинения по чл. 321 от НК. Към момента те са с задържани за срок до 72 часа. В сряда ще бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд за налагане на постоянна мярка за неотклонение.

    Няма данни  арестуваните да са с принадлежност към радикални групи.

    Част от тази голяма престъпна група бе неутрализирана през януари т.г., при съвместни действия на ГДБОП, ДАНС и СДВР. Тогава нейни членове набавили огнестрелно оръжие – два бойни автомата и един боен пистолет, и търсели да се снабдят с взривни вещества. Операцията през януари бе осъществена след анализ и с оглед предотвратяване използването на оръжието – уточни главен комисар Маринов и допълни, че в след продължаващата работа по престъпната група се е пристъпило към цялостно й неутрализиране. 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини