Образованието ни: Елитни училища и умираща периферия

През тези 25 години на преход минахме през много експерименти и в образованието, и в културата, и в политиката и в обществените отношения на много нива. Това каза Светлозар Желев, СУ "Св. Климент Охридски" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"За съжаление, когато едно общество не е готово за приемането на определени и законодателни, дали обществени, дали образователни промени, резултатът никак не е добър".

Големият проблем е, че много често взимаме вече изградени модели, за да ги приложим в нашето общество, което донякъде не е узряло за това, каза Желев.

"Виждаме го в театралната реформа - парите следват зрителя, и в образованието - парите следват ученика. Това води до т.нар."мечки" - тотална комерсиализация на театъра и загуба на функцията му на културно средище до много голяма степен".

"Същото се случва в образованието - имаме елитни училища, които привличат ученици по определени принципи, и периферия, която умира. Централизирането на образованието никога не води до нещо добро", настоя той.

Трябва ли да се върне системата от един учебник от времето на социализма? Какви са проблемите при подобен подход? Какви са симптомите, по които я ясно, че образованието и културата не са приоритет на управляващите? Каква е тежестта на грешката, която допускаме вече десетилетия - смесването на литературата с историята? Защо сакрализирането на миналото ни пречи да гледаме в бъдещето?

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини