Трима арестувани в Манчестър във връзка с атентата

Изображение 1 от 2

    Трима души са били арестувани в южната част на Манчестър в сряда във връзка с разследването на атентата от понеделник вечер, при който загинаха 22-ма души и над 60 са ранени, съобщи говорител на полицията в града, цитиран от Асошиейтед прес. Той не даде повече подробности за арестите и за хода на разследването.

    Същевременно в премиерската резиденция на "Даунинг стрийт" започна заседание на правителствения комитет КОБРА за засилване на мерките за борба с тероризма след експлозията в Манчестър. То се председателства от министър-председателя Тереза Мей.Телевизия "Скай нюз" излъчи кадри, на които се вижда как в резиденцията влизат министърът на вътрешните работи Амбър Ръд и на отбраната Майкъл Фалън. Според информацията в заседанието участва и министърът на външните работи Борис Джонсън.

    По-рано в сряда войници бяха разположени на ключови места в британските градове в сряда, за да предотвратят нови терористични атаки. Нивото на терористична заплаха в страната пък бе повишено до най-високата степен.Премиерът Тереза ​​Май обяви късно във вторник, че нивото на заплаха сега се повишава до "критично", което означава, че нов атентат е „вероятен“ или„предстоящ”.

    Британската полиция заяви, че е увеличила броя на служителите си по улиците на Лондон, както и че след самоубийствения атентат в Манчестър военнослужещи ще охраняват обекти с ключово значение, включително Бъкингамския дворец и резиденцията на премиера на "Даунинг стрийт", предаде Ройтерс.

    Полицията по-рано посочи родения в Англия Салман Абеди като извършителна атентата в „Манчестър Арена“ в края на концерта на американската поп певица Ариана Гранде в понеделниквечер. Абеди е роден в Манчестър през 1994 г., родителите му са либийски произход.

    Британски следователи проверяват дали той е пътувал до Либия и дали е бил в контакт с ислямистки бойци там или в Сирия.Вестник "Таймс" твърди, че наскоро Абеди се е върнал във Великобритания от Либия.

    Великобритания повиши равнището на терористична заплаха

    Британският премиер Тереза Мей обяви късно снощи повишаване на равнището на терористична заплаха в страната до "критично".Това е най-високото ниво на заплахаи означава, че нов терористичен атентат е "вероятен" или "предстоящ".

    "Не можем да пренебрегнем възможността с атентата в Манчестър да е свързана по-голяма групахора", подчерта Мей. Тя добави, че ще бъдат разположени военни части, които да помогнат на полицията.

    Военните ще бъдат под командването на полицията, уточни Мей.

    "Въз основа на днешното разследване се стигна до заключението, че равнището на заплахата трябва да бъде увеличено засега от тежко на критично", заяви Мей в телевизионно изявление, цитирано от Ройтерс. "Това означава, че тяхната преценка е, че не само вероятността за нападение остава висока, а и че може да предстои ново нападение", добави тя.

    „Критично“ ниво на заплаха не бе въвеждано във Великобритания от юни 2007 година, когато бе предотвратено взривяване на коли бомби в Лондон, а на летището в Глазгоу джип се вряза в сградата и предизвика пожар.

    Мей обяви, че армията може да бъде изкарана да охранява ключови места, включително при масово събиране на хора като концерти или спортни състезания. Според местните медии е обявена мобилизация и в полицията, каток Националният полицейски координационен център може да изтегли служители от по-малки селища в Манчестър, Лондон и други големи градове.

    Тереза Мей заяви, че не би искала обществото да бъде плашено неоснователно. "От години живеем под терористична заплаха. Мерките, които описах, са пропорционални и разумни", каза тя.

    По-късно вътрешната министърка Амбър Ръд заяви в интервю по Би Би Си, че по улиците на страната ще излязат 3800 военни.

    "Военните ще действат в рамките на командната структура на Лондонската полиция, като ще осигуряват въоръжена охрана на места с ключово значение", заяви полицията. "Това ще включва Бъкингамския дворец, Даунинг стрийт, посолствата и Уестминстърския дворец". Посочва се още, че мярката ще позволи да бъде разтоварен съставът на полицията и така да се отделят повече въоръжени нейни служители за извършване на патрули.

    Двайсет от ранените остават в критично състояние

    Появиха се и първите информации за жертвите. Сред тях са осемгодишно момиче, две тийнейджърки и 28-годишен мъж.

    Семейна двойка поляци е сред загиналите, съобщи полският външен министър Витолд Вашчиковски във Варшава.Двамата родители дошли в зала "Манчестър арена" да приберат дъщерите си, които били на концерта на певицата Ариана Гранде. "Информацията, с която разполагаме, че за нещастие те са мъртви", каза министърът по частното полско радио РМФ, цитиран от БТА. Децата им не са пострадали.

    Друг полски баща е сред ранените при експлозията и е бил опериран в болница, добави Вашчиковски.

    Това е най-смъртоносният терористичен актвъв Великобритания от юли 2005 г.насам, когато четирима британски мюсюлмани убиха 52 души в координирани атаки срещу транспортната мрежа в Лондон.

    Около 20 души остават в критично състояние след самоубийствения атентат в Манчестър, съобщи представител на местните здравни органи, цитиран от Ройтерс.

    Джон Рус, началник на здравните служби в Манчестър, заяви, че към момента се оказва лечение на общо 64 души, от които приблизително 20 са в критично състояние поради получените от тях изключително тежки наранявания на жизненоважни вътрешни органи и на крайници. Лечението на много от тях ще продължи дълго и ще изисква сериозни лекарски грижи, каза той.

    Хиляди се включиха в бдение за жертвите на атентата в Манчестър

    Няколко хиляди души се събраха снощи на бдение в центъра на Манчестър за жертвите на самоубийственото нападение.Присъстваха и британският вътрешен министър Амбър Ръд и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин.

    Много хора носеха плакати, на които пишеше "Аз обичам Манчестър" и "Град Манчестър застава единен". Доста от участниците в бдението пееха песни и рецитираха поезия.

    "Ето това е Манчестър", написа в Туитър кметът на града Анди Бърнам.

    По-рано през деня той благодари на хората в Манчестър, помогнали на пострадалите при нападението.

    В интернет беше създадена страница за набиране на средства в подкрепа на роднините на жертвите, която до вечерта беше събрала над 500 000 британски лири.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ис
      истина
      1 0
      16:22, 24 май 2017
      При атентата в черквата „Света Неделя“ загиват 134 души, ранените са 500; повечето от които умират от раните си. # Следователно: професионалните терористи са в бкп (бсп) и са обучени и финансирани от москва . . . А станищев се извини само на местан и любовно го целуна в устата . . .
    Последни новини