САЩ за първи път при Тръмп изпратиха боен кораб в спорното Южнокитайско море

Боен кораб на САЩ плава на 12 морски мили от изкуствен остров в Южнокитайско море, където Китай има претенции към акваторията, пише "Ню Йорк таймс".

Операцията показва нова решителност от администрацията на Доналд Тръмп по отношение на Пекин.

Американски военни представители заявиха, че корабът U.S.S. Dewey е плавал на 12 морски мили от рифа Мисчийф от архипелага Спратли, недалеч от Филипините.

Действията на САЩ могат да разсеят безпокойството сред съюзниците на Вашингтон, че Белият дом не е склонен да оспорва териториалните претенции на Китай в акваторията, докато в същото време американците търсят сътрудничеството на Пекин по казуси като ядрената програма на КНДР.

До операцията в сряда Пентагонът отхвърляше молби на командира на Тихоокеанското командване на САЩ на Хаваите адмирал Хари Харис за провеждане на подобни маневри. Това е първата операция в защита свободното мореплаване от встъпването в длъжност на Доналд Тръмп.

Първоначално американският лидер отказваше да оспорва териториалните претенции на Китай след влизането в Белия дом, въпреки че по време на президентската кампания критикуваше администрацията на Барак Обама по въпроса. В интервю за "Ню Йорк таймс" през март 2016 г. милиардерът заяви, че Пекин изгражда военни крепости в Южнокитайско море и светът не забелязва това.

Морската операция от сряда е тълкувана от съюзниците на САЩ в региона като добър знак за американския ангажимент в Южнокитайско море.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини