Британската полиция извърши контролиран взрив в Манчестър

Британската полиция извърши контролирана експлозия при претърсване в южната част на Манчестър, предадоха Франс прес и БТА.

В ранните часове тази сутрин извършихме обиск на адрес в квартал "Мос сайд", при който беше извършена контролирана експлозия, посочиха силите на реда.

Претърсването призори е свързано с атентата в "Манчестър арена" в понеделник, се в съобщението, според което разследването напредва бързо.

На този етап във връзка с разследването са задържани шестима мъже и една жена. Те са поставени под стража, за да бъдат разпитани, отбеляза полицията.

Обаче малко по-късно бе съобщено, че жената е освободена без да й бъдат повдигнати обвинения.

Терористът казал на баща си, че тръгва за поклонение в Мека
Освен това в Либия бяха арестувани бащата и братът на извършителя на самоубийствения атентат - Салман Абеди, британец от либийски произход, припомня Ройтерс.

Бащата на атентатора, Рамадан Абеди, каза, че е говорил със сина си преди дни и той му казал, че отива на поклонение в саудитския град Мека.

"Говорих с него преди около пет дни. Нямаше нищо странно, всичко беше нормално", каза бащата.

По-малкият брат на Салман, Хашем, беше задържан в Триполи по подозрения във връзки с "Ислямска държава", каза говорител на специалните сили, известни като "Рада".

"Имаме доказателства, че той е свръзан с ИД заедно с брат си. Следим го повече от месец и половина. Той е бил в контакт с брат си и е знаел да атаката", добави говорителят. Според него 20-годишният Хашем е отпътувал от Лондон за Триполи на 16 април.

Бил ли е в Сирия?
Британският вътрешен министър Амбър Ръд по-рано каза, че атентаторът наскоро се е върнал от Либия. Според френския й колега Жерар Колон мъжът е бил свързан с "Ислямска държава" и вероятно е ходил в Сирия.

Според Рамадан Абеди обаче Салман не е членувал в никоя групировка.

"Семейството е малко объркано, защото Салман не споделя тази идеология, няма такива убеждения. Осъждаме тези терористични актове срещу цивилни, невинни хора", каза той.

Бащата твърди също, че е убеден, че синът му не е пътувал до Сирия. "Проверих двата му паспорта и в тях нямаше нищо, той не е пътувал до Сирия", каза той.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини