Болницата в Димитровград - в рискова ситуация заради лимитираните бюджети

    Болницата в Димитровград е в рискова ситуация във връзка с лимитираните бюджети. През полугодието сме ги надвишили със 150 000 лв., все още чакаме да се изплатят от Здравната каса. Имаме и неразплатени 30% от клиничните пътеки. Сега предстои новият надзорен съвет на НЗОК, да реши какво ще се случи с въпросните бюджети", заяви управителят на МБАЛ "Св.Екатерина" д-р Матей Матеев.

    Той присъства на днешното заседание на Общинския съвет, където се дистукираше отчета за дейността на МБАЛ за 2016 година. Според него, здравното заведение е с положителен финансов резултат за миналата година в размер на 89 000 лв. Задълженията към доставчиците са намалели с близо 200 000 лв. и са 974 000 лв. Отбелязва се нарастване на задълженията към работещите в болницата в размер на 442 000 лв. Става дума за частично неразплатени заплати от 2015 и 2016 година и текущи заплати от 2017 г.

    С вдигането на минималната ралботна заплата се увеличава и фонд "Работна заплата" в болницата, въпреки, че персонала е съкратен с 32-ма души, посочи Матеев. Заяви, че непрекъснато се намаляват разходите, но и тук съществува лимит, за да се оказва качествена здравна помощ. 

    "Жизненоважно е за общината съществуването на лечебното заведение. Управата на болницата успя при всички тези трудности и задължения да постигне положителен финансов резултат", коментира в залата и шефът на Здравната комисия в ОбС д-р Вълчо Митрушев.

    Стефан Димитров от коалиция "Да за Димитровград" попита дали това са основните причини, заради които управителят на болницата не може да изпълнява представената от него програма при кандидатстване за поста през 2015 г. Матеев отговори, че за реформата, която се налага трябва да има финансови средства, а здравното заведение не разполага с такива.

    Подкрепа за докладната заяви съветникът от ГЕРБ Коста Костов, който посочи, че за първа година здравното заведение е на печалба, което предизвика аплодисменти в залата. 

    Тони Тонев от "Да за Димитровград" призова колегите си да намалят патоса, защото положението в болницата не е цветущо. Тонев допълни, че печалбата вероятно е скрита в увеличение на задълженията към  персонала, а всеки от тях работи за заплата.

    Катя Панева от "Да за Димитровград" отбеляза, че ръководството на МБАЛ е успяло да подобри финансовото състовяние на дружеството. Попита кога ще бъде разкрито обещаното отделение за рехабилитация. Панева повдигна и темата за липсата на млади специалисти и начините те да бъдат привлечени да работят тук. Отговорът бе, че това е свързано отново с липса на средства.

    В крайна сметка общинарите приеха отчета на здравното заведение за 2016 година с 26 гласа "за". Освободиха от отговорност за дейността през 2016 г. управителя д-р Матеев. Приети от местния парламент бяха отчетите и на "Медицински център" и "Общинска охрана".

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Az
      az
      1 0
      21:56, 25 май 2017
      ГрОбОкОпАч
    • 2
      Х
      х
      1 0
      06:49, 26 май 2017
      Че то има ли болница в Димитровград....?!?

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини