Стефан Димитров: Общината може да ангажира ресурс за проблема с "урановата" вода

    Темата за урана и алфа частиците в питейната вода на 11- те населени места в община Димитровград коментираха на пресконференция днес от групата на "Да за Димитровград". Повод за срещата стана отхвърлената на вчерашната сесия докладна, в която се предлагат мерки за безопасността на населението в тези села. На заседанието в зала "Гросето" зам.председателят на ОбС Юлиян Семерджиев обясни, че докладната е незаконосъобразна, защото заложените мерки не са в правомощията на местната власт. Преди 10 дни стана ясно, че уран над нормата има във водата на село Върбица, а в чешмите на Скобелево, Крум, Ябълково, Сталево, Бодрово, Воден, Черногорово, Радиево, Крепост и Горски извор е отчетена завишена алфа активност.

    "Когато има проблеми, Общината може да ангажира ресурс. Ние сме един вид в бедствена ситуация защото 11-те населени места нямат възможност да ползват вода за пиене", коментира Стефан Димитров. Според него, целта на докладната е била да систематизира проблема и Общината да започне да активно работи по него.

    "Не толкова сложно за изпълнение е това, което сме предложили", смята Димитров. От сесийната група на "Да за Димитровград" настояват да се вземат проби от всички водоизточници в общината и те да бъдат анализирани. Искат още осигуряване на питейна вода по 2 литра на човек на ден, както и осигуряване на средства за изследване на водоизточниците в засегнатите села.

    Мерките включват и изпращане на проби от водата в лаборатория извън страната, както и безплатни медицински прегледи на населението. Настоява се и за постоянен мониторинг на питейната вода, както и за разяснителна кампания сред населението за влиянието на урана и алфа частиците.

    Димитров подчерта, че е особенно важно да се подготви дългосрочна програма за преодоляване на замърсяванията на питейна вода. Също така, информация за качеството на водата трябва да се оповестява публично. Той бе на мнение, че в ситуация като тази Община Димитровград е компетентния орган, който трябва да дава навременна информация на хората. Същото се отнасяло и за ВиК, РЗИ и Басейнова дирекция, поясни Димитров.

    Общинският съветник Леко Леков сподели, че хората в Крум, Ябълково и Горски извор настояват да се изследва водата в чешмите, които се ползват най-често в населените места. Водоноските, с които се предоставя вода по селата не се ползва от жителите. Те били притеснени от къде идва водата в тях, каза Леков.

    Според кмета на Сталево Пею Колев, няма напрежение сред населението по повод откритите алфа частици във водата. По голям проблем за селото е наличието на манган в питейната вода на Сталево, който е от преди 30 години.

    Видео от пресконференцията  - вижте тук !

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      На
      На баба фърчилото
      5 -5
      20:02, 26 май 2017
      Общината трябва да съобщава и за теб като вземеш да се бъркаш !.По-голям отровител от теб няма в тази община ! Колко избори трябва да минат за да разбереш ,че не ставаш и не си интересен . Пробвай за кмет на Добрич ...
    • 2
      Кр
      Крум
      4 -6
      20:50, 26 май 2017
      Браво на Стефан Димитров! Показа ,че е съпричастен с проблема на хората. Такива бабини фърчила не бива да се появяват. Сегашния кмет не разбира. Освен това гледа само да усвои средства. Показателен е факта с водопровода Димитровград-Меричлери. Вместо да се вземе вода от доказани кладенци с хубава питейна вода както е по Генерален план за община Димитровград, управителя на В и К е предоставя с арсен на жителите на Меричлери. Кой му разреши. Кмета се прави на разсеян и хич не му пука за меричлерци. Какво от това,че им се предоставя тази вода. Нали си усвои парите от водопровода. Нека тези кладенци да си стоят забравени. Всичко това е една голяма грешка на общината, кмета и В и К. Освен това много помпени станции са без Разрешения за водоползване! Този управител на В и К отдавна трябваше да бъде сменен. Водата в Радиево от 3 години е с алфа лъчение, но се укрива. Щом водата за Крум е с алфа лъчение, значи водата за Димитровград има! Та ПС " Крумска тераса", която доставя водата за Димитровград е без разрешение за водоползване. Сега се използва такова от 2002 г. което е трябвало да се преиздаде на база учредяване на СОЗ, което не е направено. Този управител доставя вода на жителите на града неизследвана вода от 2002 г., това не е ли престъпление. Защо кмета го постави еднолично, без знанието на общински съвет. Защо този управител съгласува изграждане на международна ж.п. линия да преминава през СОЗ на другата ПС "Черногорово-градска", снабдяваща с вода Димитровград. Преминава и през СОЗ на ПС " Черногорово". В и К трябва да генерира инвестиции за съоръжения, но нали сега това е в ръцете на Асоциациата по В и К. Там е инициативата , но няма кой. Понеже Обл. управител е от Хасково се отделиха 3 мил. лв., но за тука нема. Басейнова дирекция Пловдив спи и си взема само таксите. Това , че В и К добиват вода без РАЗРЕШИТЕЛНО за водоползване подлагат на риск жителите на общината. РЗИ също не търси Разрешителни. Какво от това ,че са без СОЗ, че няма учредяване на СОЗ , което значи ,че нямат право да добиват вода. Има много неща които може да оправи общината, но парите се хвърлят за много непотребни дейности без да се отчита значението. Няма стопанственост. Няма водещи приоритети. Има дълбоко неразбиране от страна на общината относно водоползването! Какъв специалист ръководи тези дейности в общината. Рускиня ли, украинка ли, завършила съветски университет с общо приложение, без проектантска правоспособност! Този " голям специалист" приема инв. проекти, участва в експертен съвет без да има право да прави това. Разгледайте една по една помпените системи снабдяваща с вода общината и ще видите какво и как се експлоатира неправилно. Няма и една изрядна помпена станция или система.
    • 3
      Ка
      Какво
      2 -4
      06:01, 28 май 2017
      Какво е котилото на баба ти фърчилото. Дава си и милото, здравето и само, за да угоди се обръща към крадливото! Много калинки се появиха. Без да разбират, без да четат, плюят на себе си. Срещу собственото и здравето на хората. В какво се превръща незнанието и просветата! Народ на който урана и арсена не му пречи. В главата има само калинки и в устата боровинки! На баба ти, пускай си фърчилото щом като не ти е мило и най-милото!
    • 4
      На
      На баба фърчилото
      1 -4
      17:57, 28 май 2017
      До Какво
      Първо се информирай за нармите и после пиши ! Такива натегачи и грижовни хора като тебе БОл ... !Амин човече
    • 5
      Ка
      Какво
      5 0
      19:42, 28 май 2017
      На баба ти фърчилото, научи първо българския език и тогава давай определения кой какъв е! Пише се нормите, а не нармите! Не си по-различен от този който излъга за дипломата си. За това се защитавате просташки. А натегачите като теб са много. Познаваме нещата, били сме в системата на В и К. Когато хвърчила като теб се месят в сериозни неща работата отива на зле! Мислиш, че ти всичко "знаеш" и се включваш първосигнално само и само, за да обидиш някого. Аман от простаци! Прочети коментара на Крум и не вярвам да загрееш за какво става реч.
    • 6
      Ня
      Някой
      4 -1
      20:54, 28 май 2017
      Добре че Стефан дава някъква информация за водата...другите мълчат като маришки риби...
    • 7
      Кр
      Крум
      3 0
      11:06, 29 май 2017
      Наистина сега мълчат! Но само две седмици преди да излезнат резултатите за уранова вода, кмета на общината се изцепи като каза ,че всичко е нормално. Това го каза на база на непотвърдени изследвания. Този човек първо излъга за дипломата си, сега излъга хората за водата. Това значи ,че е хроничен лъжец. Още повече , че заблудени му вярват, ама много сляпо. Хвърчила разни! Стефан Димитров правилно насочва действие от страна на общината, а не бездействие което се получава в момента. Не, сега е укриване! Години наред! Няма никой който да поиска отговорност от кмета, от управителя-монтажник на В и К. Какъв доставчик се явява щом като години наред предоставя неизследвана вода, без Разрешителни за водоползване, без правилни съгласувания. Кой ще разрови неправилното стопанисване на В и К съоръженията. Кой ще разрови лъжливото удостоверение за В и К монтажник! Кой! Има ли прокуратура? Всичко е от ГЕРБ и гарван гарвана око не вади.
    Последни новини