Трети ден продължават проблемите на British Airways

Трети ден продължават проблемите на британската самолетна компания British Airways, съобщава БиБиСи.

Пътниците са изправени пред сериозни закъснения на летище "Хийтроу", докато компанията се опитва да се справи със срив в компютърната система в световен мащаб.

От превозвача подчертаха, че се опитват да обслужват напълно всички дълги полети и голяма част от късите полети след проблемите със захранването, които засегнаха компютърната система на компанията.

От British Airways допълват, че пътниците трябва да проверяват информацията за полетите преди да се насочат към летището.

Хиляди пътници бяха принудени да чакат с часове на опашки в залите за заминаване по летищата, като повредата се случи през уикенда, когато обикновено трафикът е най-натоварен, а и понеделник е празник във Великобритания и САЩ.

Всички полети от "Гетуик" в неделя бяха обслужени, но повече от 1/3 от тези на "Хийтроу" - предимно кратките полети, бяха отменени.

В съобщение компанията отбелязва, че са близо до пълното разрешаване на проблема.

Компанията е задължена да изплати десетки милиони британски лири на хиляди пътници заради закъсненията и отмяната на полети.

Според законодателството на ЕС потърпевшите пътници могат да поискат съответното обезщетение: при кратки полети - 250 евро за закъснение повече от 3 часа; при полети със средна продължителност - 400 евро при закъснение повече от 3 часа и дълъг полет - 300 евро за закъснение между три и четири часа и 600 евро за закъснение повече от 4 часа.

Също при закъснение повече от два часа превозвачът трябва да предостави храна и напитки, достъп до телефон и имейли, както и стая за пренощуване в случай на отмяна на полета вечерта, включително и трансфер между летището и хотела.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини