Шефът на Общинското Данъчно: Хора с пари не искат да плащат

Г-н, Тинчев, много хора не са наясно дали имат право да се освободят от таксата за битови отпадъци, ако имат второ, необитаемо жилище, бихте ли разяснили как стоят нещата?

Наредбата за местните такси в община Хасково дава възможност до края на декември лицата да подадат декларация, че не обитават жилището. Тя се подава в общинската данъчна дирекция. Така могат да се освободят, но само частично от плащанията.

Самата такса е съставена от три компонента - поддържане на чистотата на територията на града, обезвреждане на битови отпадъци и поддържане на депа. Първия компонент е обществено ползване - няма как да бъде освободен платецът от него, освобождаването става във втория компонент.

Но тук има парадокс, ако от едно жилище не се генерира отпадък, за какво ще плащат собствениците му?

По принцип е така.

От няколко години се говори усилено и се обсъжда нова методика за определянето на таксата за битови отпадъци. В момента тя се определя на базата на данъчната оценка на имота, но се търси по-справедлив вариант за определянето й - плащане на база за количество генериран отпадък. Възможно е и до края на годината да се даде възможност на общините да комбинират различните варианти спрямо най-удачното за даденото населено място.

Какъв е балансът за дирекцията?

Приключихме 2016 година с отчет за много добри резултати. В сравнение с предходни години сме събрали близо 1,8 млн.лв. повече. Искам да подчертая на първо място работата на колегите в звеното. С идването ми в Дирекцията промених малко и метода на работа. В посока по-голяма насоченост към събирането на старите задължения. И голяма част от разликата и допълнително събраните средства от предходните години се дължи именно на успехите, които отбелязваме при събирането на старите борчове. Предприехме и непопулярни мерки, като например през миналата година година сме подали над 5 000 уведомления към фирми и физически лица за дължими стари плащания.

В резултат на тази кампания, която стартирахме след април миналата година, доста от тях се издължиха.

Пристъпихме в няколко случая и към принудително изпълнение, но това е крайна мярка, която прилагаме след неколкократно изпращане на покани за издължаване. Целта ни е не да изнудваме хората, а да стигнем до схема, удовлетворяваща и двете страни. Когато хората са добронамерени, имат проблеми с плащането в момента, призовавам ги да дойдат при нас, да поискат разсрочване на задълженията си, ще намерим начин. Първоначалната вноска е от 30 % на задължението и това няма как да го избегнем, но останалата сума можем да я разсрочим на малки вноски, за да си погасят хората спокойно задълженията и да не се стига до принудително взимане. Затова призовавам хората със стари задължения към общинската хазна да потърсят нашето съдействие за разсрочено плащане, така ще ни покажат добронамереност и съм убеден, че ще стигнем до удовлетворителни резултати. Търсим диалог.

Как реагирате при принудителните вземания, когато хората, които са притиснати до стената и не могат да платят, идват в дирекцията и вдигат скандали?

Винаги казвам на служителите, че трябва да запазят максимално спокойствие и да са вежливи, в общи линии се опитваме да решим проблема по някакъв начин. Защото ние в дирекцията не забравяме, че тези хора, които идват - гражданите на Хасково, данъкоплатците, ни дават заплатите.

Какъв е профилът на неизрядния данъкоплатец към общинската хазна?

Много е различен. Сред неизрядните има хора, които разполагат със средства, но не искат да си платят данъците и таксите. Нямам обяснение за това. Има и други, които по една или друга причина са затлачили финансовите си дела, но са съвестни и искат да си платят, но пък нямат възможност. Има дългове по 5-6, по 10 години - срокът на абсолютната давност.

По принцип давностният срок е петгодишен, но трябва да отбележа, че със започване на принудително изпълнение, този срок започва да тече отначало. По-голямата част от длъжниците са такива, които искат да бъдат коректни, но нямат възможност да го направят, други пък имат средства, но се опитват да заобиколят закона.

В този ред на мисли, попадали ли сте на изобретателност за прикриване или неплащане на данъците.

Това обикновено е ставало преди първи януари 2015 година при данъка върху превозните средства. Имали са възможност МПС-то да бъде декларирано в КАТ, а недекларирано в Данъчната администрация. От две години обаче при деклариране в КАТ регистрацията идва директно по електронен път и при нас в Общинската данъчна дирекция.

Какво се случи с плащанията на тези недобросъвестни собственици на МПС-та, плащат ли сега със задна дата дължимото?

Плащат тези, които сме намерили. От такива автомобили за миналата година сме събрали над 103 хиляди лева. От началото на миналата година, преди да поема дирекцията, го е имало в много други общини и се учудвам, че не е било направено по-рано и в Хасково – да се свърже данъчната администрация с Автомобилната администрация. По този начин в реално време пунктовете за технически прегледи виждат в системата дали превозното средство е платило данъка си или не.

Какви са приходите от наказанията, наложени от другите контролни звена в администрацията?

От наказателни постановления за момента 4240 лв. за тази година са вече събрани. Миналата година са били близо 23500 лева.

Кои са най-големите длъжници, с най-драстичните неплатени суми?

Това са предприятията, които са обявени в несъстоятелност. Събирането при тях става най-трудно.

А вие платихте ли си вече, г-н Тинчев, местните данъци и такси.

Да, още през март с 5-процентната отстъпка.

Какво се случва със системата за онлайн плащане на местните налози, която обявихте преди месеци, че въвеждате?

Възможно е сега да се плаща през ипей, изипей и Пощата. Остана последната връзка да направим и сме в процес на договаряне таксите за виртуалния терминал. Но смятам, че и с това ще се справим скоро. Факт е, че разширихме през последната година възможностите за плащания на местните данъци и такси и суми по наказателни постановления. Така, че тази година вървим, смея да кажа, с много добри темпове.

Преди години имахме твърде рестриктивна мярка с цел по-добро събиране на данъците - не се извършваше никаква административна услуга на неизрядните платци. Това обаче отпадна. Смятате ли, че има промяна с отпадането на тази наказателна акция?

Смятам, че отпадането се отрази по-скоро добре. Защото няма как да събираш по принуда, която дори не е регламентирана в закона.

Какви са дотук резултатите през тази година?

Близо 9,5 млн. сме събрали общо за петте месеца на годината. Миналата година са били до този период 8 млн. лева. Смятам, че тази година, каквото е заложено в бюджета на общината, всичко ще се събере. Ако можем да постигнем събираемост от 70-75 % от текущите задължения, а смятам че ще го постигнем, защото до момента събираемостта е 46 %. и това се дължи на целия колектив на дирекцията.

Интервю на Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Лю
    лют *********
    13 -3
    09:19, 31 май 2017
    Аз съм нинагиц/чети обратно/ и не плащам данъци.
    Хахахахаха!
  • 2
    S7
    S74LK3R
    16 0
    09:28, 31 май 2017
    Те за това са хора с пари.
  • 3
    Ст
    странен
    9 0
    09:29, 31 май 2017
    Не е възможно от фишовете само 4 бона да са платили, тези от общинска мятат жълтите бележки наляво и надясно
  • 4
    Да
    данъкоплатец
    23 -8
    09:36, 31 май 2017
    С цялото ми уважение към данъчната администрация, бих искал да кажа,че екипът на г-н Тинчев не е на нужното професионално ниво! Той самият, вижте го на снимката, изглежда ли вежлив и усмихнат, спокоен?! Нищо подобно! Лично съм се срещал с него, по повод на дължим от мен данък. От позиция на силата се държи с всеки! И защо?! Защото има партиен чадър! Беше и в Тексимбанк, просто невзрачен беше и като банкер. Бъди здрав г-н Тинчев! Но не си на висотата на високопоставен служител от Европейския съюз! Ще си останеш просто един дребен чиновник!
    • Ст
      Старшинка
      14 -4
      10:52, 31 май 2017
      То Тинчев докато си му удобен е готов да ти целува подметките и да ти се мазни,а след това да се прави на велик.
  • 5
    Ба
    бай драган
    16 -2
    10:17, 31 май 2017
    Тинчев, Тинчев и ти си толко наясно, ама няма що. ТБО е от 4 компонента душа.
  • 6
    То
    Тодоров
    4 0
    10:44, 31 май 2017
    Цитирам интервю на 24 часа от 31 най – днес с Ася Петрова – Зам.главен прокурор и ръководител на Върховна административна прокуратура:

    Разкрихме и случаи по въвеждането на допълнителни условия за освобождаването от такса смет, при положение, че подобно изискване няма, както и частично освобождаване при ползване на имот, въпреки че законът регламентира освобождаване в цялост.

    И практика на община Хасково В НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА - виж по-горе:
    Наредбата за местните такси в община Хасково дава възможност до края на декември лицата да подадат декларация, че не обитават жилището. Тя се подава в общинската данъчна дирекция. Така могат да се освободят, но само частично от плащанията.

    Самата такса е съставена от три компонента - поддържане на чистотата на територията на града, обезвреждане на битови отпадъци и поддържане на депа. Първия компонент е обществено ползване - няма как да бъде освободен платецът от него, освобождаването става във втория компонент.
    НАЛИЦЕ Е ЗАКОНОНАРУШЕНИЕ!!!

    П.С. Коментара оставям за читателите, а за местната Прокуратура решението дали да се само сезира.

    • Ст
      странен
      3 0
      11:22, 31 май 2017
      Предполагам, че е визирал че се освобождават от ТБО, но ДНИто седи
  • 7
    Go
    gost
    5 0
    12:40, 31 май 2017
    С други думи който плаща няма пари. Добър ден!
  • 8
    Ge
    georgi
    6 0
    15:32, 31 май 2017
    aз плащам данък за зграда и земя и за битови отпадътци на община гр,Първомай обл,Пъловдив от 17 години но пред къщата ми в с,Езерово няма нито кошче нито контейнер поисках кошче за боклкук от Кмета на селото Ангел ими каза че няма кошче а на комшията дал две кошчета общината тогава дами върне парите с лихва живеем в държава без закони погледнете господа управляващи на какво превърнахте хубавата България преди 30 години как беше България вижте сега на какво превърнахте
Последни новини