Швейцарец е осъден заради едно харесване във Фейсбук

За пръв път в Швейцария гражданин бе осъден за харесване на критично изказване във Фейсбук.

Швейцарец бе осъден за клевета, след като хареса изказване във Фейсбук срещу председател на гражданско сдружение. Подобна присъда се произнася за пръв път в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според районен съд в Цюрих 45-годишният мъж, чието име не се съобщава, е осъден за лайкване на коментари във Фейсбук, в които председателят на дружество за борба с животновъдството и кланиците Ервин Кеслер е наричан без доказателства "расист", "фашист" и "антисемит".

Случаят е от 2015 г. Тогава обвиняемият е участвал в социалната мрежа в дискусия между защитници на животните.

В решението си съдът заявява, че с кликването си върху прочутия вдигнат палец обвиняемият е разпространил ценностна преценка и обвинения, които не е бил в състояние да докаже.

Обвиняемият е глобен 4000 швейцарски франка (3700 евро), като присъдата е условна. Той може да обжалва решението на съда пред цюрихския кантонален съд.

През 1998 г. Кеслер бе осъден от кантоналния съд в Цюрих на кратък престой в затвор за сравняване на някои еврейски практики с тези на нацистите, отбелязва АФП.

Кеслер бе осъдил в издание на сдружението си еврейския ритуал за колене на животни и бе обвинил евреите, че не са по-добри от нацистките си палачи.

Осъденият сега мъж обаче не е успял да докаже, че Кеслер е проявил расизъм, антисемитизъм или фашизъм, прецени районният съд в Цюрих.

Кеслер подаде оплакване срещу няколко от участниците в дискусията във Фейсбук, които са направили критични изказвания по негов адрес.

Някои от тях вече бяха осъдени за изказванията си, но днешната присъда е първата за харесване на чуждо изказване. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини