Екзоскелет помага на възрастните да пазят равновесие

През последните 6 милиона години, хората са станали изключително умели в ходенето на 2 крака. Развили сме редица стратегии, които ни предпазват от падане. Голяма част от тези стратегии изискват намесата на множество групи мускули. С напредване на възрастта мускулните рефлекси отслабват. Това е основната причина, паданията и последвалите контузии да са огромен проблем за възрастните.

Учените са разработили нов екзоскелет, чиято цел е да предотврати паданията с помощта на адаптивни механизми, които се активират, само когато усетят, че потребителят е на път да падне. Изследователите твърдят, че тези лесни за употреба екзоскелети бихо могли да подобрят качеството на живот на възрастните хора.

Екзоскелетът работи чрез алгоритъм, улавящ леките мускулни промени, предсказващи бъдещото падане. След засичане на промените, устройството се намесва като прилага сила в обратна посока, за да предотврати падането. За да го изпробват, изследователите оборудвали с него 80 възрастни доброволци – на двама от тях единият крак бил ампутиран малко над коляното, след което ги накарали да изпробват пътечка за бягане – този тип движения често води до подхлъзвания и падания. Учените установили, че участниците се подхлъзват по-малко, когато носят екзоскелета– доказателство, че алгоритъмът и механизмът работят.

През последното десетилетие се отчита ръст в разработването на екзоскелети, те обаче са фокусирани основно върху хората с парализа. Те са изключително обемисти и е нужно време, да се свикне с тях. Новият костюм демонстрира съвършено нов подход: по-малко и по-интуитивно устройство предназначено за онази част от населението застрашена от падания.

Преди обаче нещо подобно да навлезе в употреба, има множество неща, които трябва да бъдат изяснени. Екзоскелетът е все още прототип изпробван върху малък брой хора.

По-мащабно изследване, с повече участници би определило дали устройството би било полезно за предотвратяване на падания.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини